Regeringens bbeslut att låta BIS ta ut avgiften via skattesedeln mottas med glädje av ordföranden Smajo Sahat.
1 av 3
Regeringens bbeslut att låta BIS ta ut avgiften via skattesedeln mottas med glädje av ordföranden Smajo Sahat. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Han  hoppas att samfundet nu ska vara ett bra exempel för andra.
2 av 3
Han hoppas att samfundet nu ska vara ett bra exempel för andra. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) var snabb att kritisera beslutet och hävdade att det är ett tecken på att "Sverige blir mer präglat av islam."
3 av 3
Riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) var snabb att kritisera beslutet och hävdade att det är ett tecken på att "Sverige blir mer präglat av islam." - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Islamiskt samfund: "Hoppas att vi blir exempel för andra"

Regeringen beslutade på torsdagen att Bosniska islamiska samfundet nu ska kunna ta betalt via skattsedeln. Något som Sverigedemokraterna är snabba att kritisera.


Medlemsavgift via skattsedeln

År 2000 ersattes kyrkoavgiften av en frivillig avgift till Svenska kyrkan, som då endast betalas av medlemmar via skattsedeln.

Från och med 2001 kan medlemmar i vissa andra trossamfund betala medlemsavgiften via skattsedeln. Det krävs dock ett regeringsbeslut för att trossamfundet ska få ta ut sina medlemsavgifter på det sättet.

Tidigare har det varit dessa som kunnat ta betalt via skattsedeln:

Svenska Missionskyrkan, Romersk-katolska kyrkan, Svenska Alliansmissionen, Svenska Baptistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Frälsningsarmén, Metodistkyrkan i Sverige och Pingstkyrkan.

Avgiften ligger på 1 procent av den kommunala beskattningsbara inkomsten och hanteras som skatt.

Källa: Skatteverket

Regeringen beslutade på torsdagen att Bosniska islamiska samfundet, BIS, blir det första muslimska samfundet att kunna ta ut avgift via skattsedeln.

– Det känns jättebra att vi är det första muslimska samfundet som fått grönt. Det är en ny möjlighet, en ekonomisk trygghet för samfundet, säger Smajo Sahat, ordförande i BIS, till Nyheter24.

Hoppas på att vara ett exempel för andra

BIS bildades i mitten på 1990-talet och är därmed ett relativt nytt samfund. Sahat menar att regeringens beslut är viktigt för uppbyggnaden av samfundet.

Han tror att anledningen till att de blev det första muslimska samfundet att få ta ut avgift via skattsedeln bland annat beror på att de tidigt varit förberedda och att de har ett väl organiserat sekreteriat.

– Vi är nog de första som kanske sett behovet, många medlemmar hinner inte komma hit och betala, då är det lättare att kunna ta betalt så här. Jag hoppas på att vi blir ett exempel för andra och tror att inom några år så kommer nog fler samfund att kunna ta betalt via skattsedel, säger Smajo Sahat.

SD gick snabbt ut och och kritiserade beslutet

Sverigedemokraternas riksdagsledamot, Erik Almqvist var tidig att på twitter dra paralleller mellan beslutet och enligt honom, en pågående islamisering av Sverige.

– Det är ytterligare ett tecken på att Sverige blir mer präglat av islam. Att muslimska samfund blir så pass etablerade att de nu ska kunna bekostas av svenska skattebetalare, säger Erik Almqvist (SD) till Nyheter24.

Men många svenska skattebetalare är ju muslimer?

– Ja, det säger jag ingenting om. Men jag tycker att det är fel att muslimska värderingar som inte stämmer överens med svenska värderingar blir mer utbredda.

Kommer ni fortsätta sätta er emot att fler muslimska samfund kan få ta ut avgift via skattsedeln?

– Ja, det gör vi ju hela tiden, vi försöker begränsa invandringen från den muslimska världen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!