"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen".
1 av 4
"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen". - Foto: Faksimil från Svenska Jägareförbundet
Vargdebatten är kanske en av de hårdaste stridsfrågorna i Sverige sedan flera år tillbaka.
2 av 4
Vargdebatten är kanske en av de hårdaste stridsfrågorna i Sverige sedan flera år tillbaka. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Daniel Ligné skrev ett blogginlägg där han jämförde djurrättsorganisationer med nazism.
3 av 4
Daniel Ligné skrev ett blogginlägg där han jämförde djurrättsorganisationer med nazism. - Foto: M. Lewander / Svenska Jägareförbundet
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson tycker att blogginlägget är oacceptabelt.
4 av 4
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson tycker att blogginlägget är oacceptabelt. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Jägareförbundet jämför djurrättsorganisation med nazism

"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen". Så beskrivs bland annat Djurens rätt i ett blogginlägg på Jägareförbundets hemsida.


SVERIGE. Vargdebatten i Sverige har länge rasat mellan jägare och olika organisationer med fokus på djurrätt och naturskydd. Stämningen är redan uppiskad mellan de båda lägren men i en blogg på Svenska Jägareförbundets hemsida kastas ytterligare en brandfackla.

Daniel Ligné, biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets nationella kansli på Öster Malma, hävdar att bland annat Naturskyddsföreningen (SNF) samarbetar med Nordulv som också har annonser för Djurens rätt. Ligné beskriver dem så här:

"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen".

– Det är bara ett konstaterande, det är så det är, säger han till Nyheter24.

"Det är en kränkning"

SNF:s ordförande Mikael Karlsson blir upprörd när han hör talas om blogginlägget.

– Jag har aldrig hört något så grovt från en anställd på det största jägarförbundet i Sverige. Det är en kränkning, säger han till Nyheter24.

Ligné får ett visst medhåll från Jägarnas riksförbund, som vanligen anses vara mindre radikala. Deras ordförande Solveig Larsson säger till Nyheter24 att de tar avstånd från Djurens rätt och deras aktioner men har inte satt sig in i jämförelsen med nazism.

Piskar inte detta upp vargdebatten ytterligare?

– Det är klart att det är en konfliktfråga men det måste man diskutera, det kan vara farligare att sopa dem under mattan.

"Människan måste vara överordnad djuren"

Ligné menar att vissa organisationer jämställer djuren med människorna och att detta är en farlig utveckling. I sitt inlägg hänvisar han bland annat till en essä av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

– Hela vårt samhälle bygger på en särställning där människan är överordnad djuren. Så måste det vara, annars faller samhället samman, säger Daniel Ligné.

– När man jämställer människor med djur är det ju på ett principiellt plan, säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson.

Han hoppas nu att Svenska jägareförbundet ska agera mot Daniel Ligné och ta bort blogginlägget.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Deras ordförande borde gå ut och be om ursäkt till dem det berör, säger Karlsson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.