Hasse Aro är extra stolt över att man lyckats skaka liv i ett antal gamla fall.
1 av 3
Hasse Aro är extra stolt över att man lyckats skaka liv i ett antal gamla fall. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX
Ett av Cold Case-fallen handlar om Mohammed som knuffades in i ett tåg och dog hör på Högdalens tunnelbanestation.
2 av 3
Ett av Cold Case-fallen handlar om Mohammed som knuffades in i ett tåg och dog hör på Högdalens tunnelbanestation. - Foto: Foto: TV3/Efterlyst
Efter denna misshandel i Alvik hörde gärningsmännen själva av sig till polisen, två veckor efter att övervakningsbilder spelats upp i Efterlyst. I övrigt är det tipsen som flödat in och lett till att 15 fall nu är på väg att klaras upp.
3 av 3
Efter denna misshandel i Alvik hörde gärningsmännen själva av sig till polisen, två veckor efter att övervakningsbilder spelats upp i Efterlyst. I övrigt är det tipsen som flödat in och lett till att 15 fall nu är på väg att klaras upp. - Foto: TV3/Efterlyst

Efter Efterlystsäsongen: "Vi har fått osannolikt många tips"

Tipsrekord, gärningsmän som lämnat över sig själva och framgång i Cold Case-fallen. Så här summerar Efterlysts medarbetare säsongen.


Cold Case-kommissionen

Som Nyheter24 tidigare kunnat avslöja har tre-fyra poliser handplockats till ett specialteam som bara ska jobba med de Cold Case-fall som tagits upp i Efterlyst.

– Man fiskar och fiskar och så får man aldrig napp men till slut får man en gädda på kroken, sa kommisarie Hans Stridlund då på tal om tips som kommer in långt efteråt.

STOCKHOLM. Ännu en säsong är över och på teveprogrammet Efterlysts redaktion är man mer än nöjda med hur tipsen flödat in.

– Vi har fått in osannolikt många tips jämfört med tidigare säsonger, säger programmets redaktör Johannes Jakobsson till Nyheter24 och fortsätter:

– I näst sista programmet hade vi något slags rekord där vi fick in ett 30-tal tips på ett enda fall där de misstänkta greps tio minuter in i programmet.

Totalt handlar det om 15 fall som nu är på väg att klaras upp på så sätt att gärningsmän gripits och att materialet nu är överlämnat till åklagare. Beroende på hur allvarligt brottet i fråga är kan det dock ta olika lång tid innan någon åtalas eller döms.

Stolta över Cold Case-fallen

En nyhet under året var att man tog hjälp av Söderortspolisen att försöka nysta upp sex gamla så kallade Cold Case-fall, som även Nyheter24 rapporterat om. På förhand såg det inte speciellt ljust ut vad gäller att klara av dessa men vissa framgångar har ändå nåtts.

– Det har kommit in väldigt bra tips och det finns personer som kommer att bli hämtade till förhör, säger Johannes Jakobsson.

Programledaren Hasse Aro, som för första gången inte också var producent, är extra stolt över just Cold Case-fallen.

– Man trodde ju inte riktigt att man skulle få in så mycket tips på dem, säger han till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare kunnat rapportera har en Cold Case-kommission nu bildats som ett resultat av de tips som kommit in under Efterlystsäsongen.

"Det är inte så roligt att bli utpekad"

Ett av de mest uppmärksammade fallen under året var när två gärningsmän överlämnade sig till polisen efter att de sett sig själva på övervakningsbilder i programmet.

– Just det fallet tog visserligen två veckor, men de hörde av sig själva till slut. Det visar att det inte är så roligt att bli utpekad i programmet, säger Johannes Jakobsson.

Redaktören menar att detta fall också var det som stack ut för redaktionen. Programledaren blev dock mest berörd av ett mindre uppmärksammat inslag.

– Det var en 8-årig kille i Gävle som blev påhoppad av två 18-åringar som fick med sig 20 kronor. Det handlar inte om något byte eller så, bara makt. Sånt tycker jag alltid är lika upprörande, säger Hasse Aro.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!