Migrationsverket beslutade att han skulle till Iran men polisen verkställde utvisningen till fel land.
1 av 2
Migrationsverket beslutade att han skulle till Iran men polisen verkställde utvisningen till fel land. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Mannen utvisades till Irak, trots iranskt medborgarskap.
2 av 2
Mannen utvisades till Irak, trots iranskt medborgarskap. - Foto: Karim Kadim / SCANPIX

Utvisades till fel land

Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas till Iran, men polisen verkställde utvisningen till Irak.


Inget stopp för utvisningar till Irak

Migrationsverket beslutade att 53-åringen skulle utvisas till Iran, men han kom istället till Irak - dit flera flykting- och människorättsorganisationer krävt att alla utvisningar ska stoppas. Trots det har Migrationsverket beslutat att inte införa ett generellt stopp.

På hemsidan skriver de:

"Migrationsverket följer Europadomstolens uppmaning så fort det rör sig om enskilda ärenden. Däremot finns för närvarande inga rättsliga förutsättningar att stoppa alla utvisningar till Irak, vilket olika organisationer krävt. Europadomstolen har meddelat att den avser att begära ett stopp i alla ärenden som gäller utvisningar till Bagdad.

Samtidigt begärde Europadomstolen att få ta del av den landinformation som Migrationsverkets personal fått fram vid den nyss genomförda utredningsresa till Bagdad. Europadomstolen vill ha informationen för att eventuellt ändra sitt nuvarande ställningstagande. 

Relevant landinformation har nu lämnats till Europadomstolen."

Svenska myndigheter vägrar ta på sig ansvaret för att ha utvisat en man till fel land.

Den 53-åringe mannen är feilikurd, född i Irak. På 1980-talet utvisades han till Iran och fick iranskt medborgarskap. Men i Iran levde han under mycket svåra omständigheter och flydde därför till Sverige.

År 2002 kom han till Sverige där han ansökte om asyl och uppehållstillstånd, men efter att ärendet prövats fick han år 2009 beslutet av Migrationsdomstolen att han skulle utvisas. Den 6 oktober 2010 utvisades han - till fel land, skriver nyhetsbloggen Ajour.se.

– Migrationsverket fattade beslutet att han skulle utvisas till Iran, men polisen verkställde att han istället utvisades till Irak, säger mannens advokat Emma Persson, till Nyheter24.

Mannen har i samtliga avslagsbeslut och domar angett att han är medborgare i Iran. Han sitter sedan över ett år tillbaka frihetsberövad på polisstationen i Bagdad, något som bekräftats av UNHCR.

JO-anmält ärendet

Polismyndigheten i Gävleborgs län fattade beslut om att han skulle verkställas till Irak och Polismyndigheten i Stockholms län genomförde resan. Polisen i Gävleborg menar att mannens samtycke skulle ha inhämtats innan utvisningen - något som inte skett, skriver nyhetsbloggen Ajour.se.

Ärendet har JO-anmälts av mannens advokat, Emma Persson. Ingen av polismyndigheterna, varken Stockholm eller Gävleborg vill ta på sig ansvaret.

– Det har inte kommit något beslut om det här ännu. Vi har en handläggningstid på ett år. Ett beslut kommer att komma innan jul, säger Anna Sehlin på JO, till Nyheter24.

Mår fruktansvärt dåligt

– Jag har haft kontakt med min klient via hans syster som har varit där och hälsat på honom. Systern är också feilikurd men bor i Sverige, säger Persson och fortsätter:

– Klienten mår jättedåligt, han har diabetes och får endast ett mål mat om dagen. Enligt hans syster sitter han inlåst tillsammans med flera andra män i ett mörkt rum, utan möjlighet att få komma ut.

Ingen svensk myndighet vill ta på sig ansvaret. Alla beklagar vad som hänt men ingen väljer att göra något. 

– Svenska myndigheter vill inte rätta till sitt fel, säger Persson till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.