Erik A Eriksson gör inte som Juholt och betalar tillbaka den del av bostadsersättningen som gått till sambons kostnad. Inga krav finns från förvaltningen heller.
1 av 2
Erik A Eriksson gör inte som Juholt och betalar tillbaka den del av bostadsersättningen som gått till sambons kostnad. Inga krav finns från förvaltningen heller. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Håkan Juholt (S) betalade själv tillbaka pengar till riksdagen, trots att det inte alls är säkert att förvaltningen krävt det av honom.
2 av 2
Håkan Juholt (S) betalade själv tillbaka pengar till riksdagen, trots att det inte alls är säkert att förvaltningen krävt det av honom. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fick mer hyresersättning än Juholt - betalar inte tillbaka

Erik A Eriksson (C) fick sin sambos hyra betald men varken behöver eller kommer att betala tillbaka några pengar, till skillnad från S-ledaren Håkan Juholt.


Hade inga krav på Juholt

Efter avslöjandet om Håkan Juholts bostadsersättning betalade han själv tillbaka den summa som det ansågs ha betalat hans partners bostadskostnad.

Tidigt stod det dock klart att han gjorde detta på eget bevåg, inte för att det fanns några krav från riksdagsförvaltningen.

– Det var aldrig aktuellt eftersom han betalade tillbaka själv, men det är inte alls säkert att vi hade haft några krav på honom, säger Marianne Bjernbäck.

STOCKHOLM. Efter avslöjandet om att Håkan Juholt fått sambons del av hyran betald av riksdagen valde S-ledaren att på egen hand betala tillbaka den aktuella summan, trots att inga krav på detta fanns från riksdagsförvaltningen.

Samma situation gäller även för centerledamoten Erik A Eriksson, som det inte heller ställs några krav på, och som till skillnad från Juholt inte valt att betala tillbaka frivilligt.

– Vi har pratat om det och vi har inga krav på honom vad gäller den frågan, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice, till Nyheter24.

Ska betala tillbaka annan kostnad

Eriksson ifrågasattes rejält i flera medier efter Nyheter24:s avslöjande om att han fått sin sambos del av hyran betald under en lång period.

Till råga på allt fick han fortsatt ersättning för sin övernattningsbostad trots att han flyttat till en riksdagslägenhet, något han dock upptäckte själv och ska betala tillbaka genom avdrag på riksdagsarvodet. Dessa båda summor uppnådde tillsammans cirka 183 000 kronor.

Efter avslöjandet valde Erik A Eriksson att själv begära ett möte med förvaltningen för att reda ut saker och ting. Nyheter24 har varit i kontakt med honom via sms. Han är föräldraledig från sitt riksdagsuppdrag och har hänvisat alla frågor till förvaltningen.

Reglerna för bostadsersättningen har kritiserats för att vara otydliga. Marianne Bjernbäck menar att det inte finns några regler för exempelvis hur mycket en annan person får bo i en ledamots övernattningsbostad.

Kommer reglerna bli tydligare?

– Det får du fråga politikerna om, det här handlar om regler som riksdagen sätter upp.

Förutom Juholt och Eriksson hade även C-ledamoten Emil Källström gjort samma misstag, något han själv berättade i ett blogginlägg. Moderata riksdagsledamöterna Betty Malmberg (M) och Anne Marie Brodén (M) har efter skriverierna om Juholt också de av samma skäl begärt sänkt hyresersättning för sina övernattningslägenheter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.