En av Julian Assanges PR-konsulter är svensk och sitter samtidigt med i City polisnämnd, det distrikt som utreder fallet.
1 av 3
En av Julian Assanges PR-konsulter är svensk och sitter samtidigt med i City polisnämnd, det distrikt som utreder fallet. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Arkivbild på Harald Ullman.
2 av 3
Arkivbild på Harald Ullman. - Foto: Tobias Röstlund / Scanpix
Claes Borgström har avböjt att kommentera ärendet.
3 av 3
Claes Borgström har avböjt att kommentera ärendet. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Assanges PR-konsult i misstänkt jävsituation

Harald Ullman jobbar med PR för Julian Assanges räkning samtidigt som han sitter i polisnämnden i City, det distrikt som utreder Assangefallet.


Detta har hänt

- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 1 september 2010: Förundersökningen återupptas.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 16 december 2010: Släpps fri mot borgen.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

– 5 december 2011: Julian Assange överklagar dom om utlämning till Sverige.

- 1-2 februari 2012: Förhandlingar i högsta domstolen om utlämningen.

STOCKHOLM. PR-konsulten Harald Ullman är inhyrd av Julian Assange stab för att påverka rapporteringen om Wikileaksgrundaren i Sverige i "rätt" riktning. Samtidigt sitter han som vice ordförande i City polisnämnd i Stockholm, samma distrikt som utreder Assangefallet, rapporterar TV4-Nyheterna.

I utredningen har Ullman dessutom hävdat att han "vet att Assange är oskyldig". Den potentiella jävsituationen har fått kollegorna att reagera.

– PR-konsulter har inget i rättsprocesser att göra. Man rubbar balansen, de som har mycket pengar kommer att gå vinnande ur det, säger Pontus Nyström, styrelseledamot i Svenska PR-föreningen till TV4.

Julian Assange misstänks för flera sexualbrott men har överklagat sin utlämning till Sverige till den högsta domstolen i Storbritannien.

Nyheter24 har sökt målsägandebiträdet Claes Borgström som dock avböjt att kommentera. Vi har även sökt Assanges svenska advokat Björn Hurtig utan framgång.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!