Nyheter24 möter Gottfrid Svartholm Warg

Pirate Bays grundare Gottfrid Svartholm Warg talar ur skägget i mötet med Nyheter24:s Erik Hörstadius.


Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg - som nu står inför rätta för upphovsrättsbrott och riskerar fängelse - är en medieskygg man.

Men 2006 träffade Nyheter24:s husbloggare, Erik Hörstadius, honom för en intervju. Så här resonerade han kring upphovsrättsproblematiken då:

Hur känns det att medverka till att kreatörer förlorar pengar?

– Upphovsrättslagarna har ju tillkommit för att samhället som helhet tjänar på att de som skapar något får ett begränsat monopol, så att de kan tjäna pengar på sin kreativitet och därmed blir ännu mer kreativa. Det är verkligen inget dåligt argument. Men många med mig menar att äganderätt inte ska omfatta immateriella grejer. Om detta pågår en intensiv filosofisk debatt, inte minst inom libertarianska kretsar.

– En annan, mer pragmatisk infallsvinkel, är att som tekniken ser ut i dag, orsakar lagarna mer skada än nytta. Att då skärpa dem är helt fel väg att gå.

– Allt fler inser att när en miljon personer bryter mot lagen dagligen, då är det lagen det är fel på och inte personerna. Det här är en kamp motståndarsidan omöjligen kan vinna - om de inte inför ett totalt polissamhälle och slänger ut allt vad mänskliga rättigheter heter genom fönstret. Kapar av oss från internet, typ - eller inför censur enligt kinesisk modell... Tyvärr blir det nu så att ungdomar tappar respekt för lagar och deras motiv i allmänhet.

Hur ska kreatörerna tjäna pengar I framtiden?

– Jag tror det är fullt möjligt för till exempel musik- och filmproducenter att leva på kringprodukter, som konserter och tröjor och sådant. Och glöm inte att folk fortfarande vill gå på bio.

– Dessutom: bra och smidiga betaltjänster slår ju fildelning vilken dag som helst. Är man säker på att snabbt få hem rätt sak av god kvalitet vill man ju betala; det ser man redan på de betaltjänster som lanserats, som Itunes, att de kan bli poppis även om de inte är fullkomliga. I grunden handlar det om att komma ifrån idén om den lilla, dyra plastskivan. Det finns redan idag skivbolag som tillåter fri kopiering och spridning och bara ser det som reklam. Och mjukvaruföretag som bara tar betalt för support och uppdateringar.

Hur mycket pengar tjänar de åtalade nätpiraterna på sin sajt? I åklagarnas intresse ligger att visa en hög siffra: De är kommersiella! I de åtalades intresse ligger att framstå som idealistiska. Själv lyckades jag inte särskilt bra med att få ett vederhäftigt svar när jag intervjuade Gottfrid Svartholm Warg för två och ett halvt år sedan:

Man kan donera till er, men annonseringen växer. Det har talats om annonspaket för 200 000 kronor.

– Jag tror vi sålt bara ett sådant, så det där är överdrivet. Men visst är vi attraktiva, bland annat eftersom det går att skräddarsy reklamen hur som helst. Geografiskt för säg svenska eller nordiska användare.

– Eller om du söker porr, då kan du få upp porrsajter; och så vidare. De största annonsörerna I Sverige är online-casinon. Vanliga "seriösa" företag kanske inte direkt erkänner att de vill synas hos oss, men I själva verket vet de att vi erbjuder en jättebra målgrupp. Det är billigare att annonsera på Pirate Bay än på sajter av jämförbar storlek, typ Aftonbladet.

Ni borde tjäna mycket...

– Det är ju flera led I annonsförmedlingskedjan, och det kostar en del att driva sajten. Saker går sönder, buggar kommer in I mjukvaran. Och vi behöver buffertar, om till exempel polisen snor våra servrar... De bar iväg utrustning för en halv miljon

Eftersom ni snabbt kunde köpa ersättningsservrar måste ni ha bra buffertar.

– Tja...

Nu ser du pillemarisk ut igen. Om jag frågar om du tjänat en massa pengar på det här, då säger du förstås nej..?

– Ja, då säger jag nej...

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!