för att kommunen ska tvinga mobiloperatörerna att rikta om sina master...
1 av 3
för att kommunen ska tvinga mobiloperatörerna att rikta om sina master... - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Elallergiker i protest mot elsamhället. En man i Mora har i flera år kämpat...
2 av 3
Elallergiker i protest mot elsamhället. En man i Mora har i flera år kämpat... - Foto: Jens Kristensson / SCANPIX
vilket nu kan komma att leda till att delar av kommunen blir utan mobiltäckning och hamnar i teveskugga.
3 av 3
vilket nu kan komma att leda till att delar av kommunen blir utan mobiltäckning och hamnar i teveskugga. - Foto: Jens Kristensson / SCANPIX

Elallergikern kan göra halva Mora mobillöst

Nu vill Kommun tvinga mobiloperatörerna att rikta om sina master.


Ingen skillnad ifall elen är av eller på

Elallergiker kan enligt studier inte känna skillnad ifall elen är på- eller avslagen. Men på Miljökontoret i Mora så vill man att företagen ska vidta åtgärder som gör att effekttätheten vid elallergikerns bostad inte ska kunna överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Det är ett extremt lågt värde, då den normala strålningsnivån ligger på omkring 500 000 nanowatt per kvadratmeter.

– Jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan teve, säger professorn i elektromegnetik, Yngve Hamne­rius vid Chalmers tekniska högskola, till DN.

MORA. En man som säger sig vara elallergiker kan komma att göra så att delar av Mora kommun blir utan mobiltäckning och teve.

Miljökontoret vill nämligen tvinga mobiloperatörer och det statliga bolaget Teracom att genom att rikta om sina master skapa en strålningsfri zon. Det trots att inget vetenskapligt stöd finns som säger att människor blir sjuka av mobilmaster, skriver DN.

Elallergikern, som bor i ett samhälle utanför Mora och ibland klär sig i en dräkt med silvertyg som avskärmar el, har i flera år klagat på ryggproblem, huvudvärk och stickningar i hjärtat - vilket han menar beror på överkänslighet mot just el. Han hävdar att hälsoproblemen ökat i samband med utbyggnaden av mobilnätet.

Stora delar av kommunen kan bli utan mobiltäckning

Mannens ärende, som pågått i flera år och sammanlagt innefattar 140 handlingar, ska ha kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.

Om förslaget klubbas igenom nästa månad så kan det leda till att delar av kommunen blir utan teve och mobiltäckning.

– Beslutet som kommunen tänker fatta är inte grundat på vetenskaplig evidens. Det finns ingen känd biologisk mekanism för hur en så låg nivå på exponering som mobilbasstationer sänder ut skulle ge några hälso­effekter, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, till DN.

Men i Mora Kommun så vill man ta det säkra före det osäkra. Miljöinspektören Niklas Sjödin menar att det kan finnas någon liten biologisk effekt som de inte känner till, och därför vill man sänka antalet nanowatts ner till en tiotusendel av den normala nivån. Sjödin tror sig vara säker på att invånarna ska kunna använda sina mobiltelefoner ändå, för det har de googlat och läst om i böcker.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.