Nossebro var sämst i Sverige 2007. Eleverna på bilden har inget med artikeln att göra.
Nossebro var sämst i Sverige 2007. Eleverna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

"Mirakelskola" gav överbetyg

Betygen höjdes till toppen medan eleverna fick genomsnittliga resultat på nationella proven.


NOSSEBRO. Skolan har hyllats av både Skolinspektionen och Skolverket efter att betygsstatistiken för 2010 slog i toppen. Intresset steg markant och alla ville ta dela av skolans metoder. Totalt har 220 av Sveriges kommuner 290 varit i kontakt med skolan under året för att ta del av deras betygsutveckling.

Men nu visar det sig att eleverna har fått omotiverade överbetyg. På de nationella proven, som genomförs bara några veckor före slutbetyget, avslöjas det att fler än hälften av eleverna fick högre betyg än vad de presterat på nationella proven.

– Matten är vi inte stolta över, erkänner rektor Tina Hededal Ljungsberg till Dagens Nyheter som har granskat och konfronterat rektorn med siffrorna.

Enligt rektorn beror betygen i matematik på att en lärare har satt för höga betyg. Men det är inte bara i matte som eleverna får överbetyg. Eleverna har även fått för högt omdöme i svenska och engelska.

Nossebro har i dag Sveriges tredje högsta medelbetyg men så sent som 2007 var de sämst i Sverige.

– Jag förstår att det kan verka konstigt. Men för en elev som man fått in korrekta uppgifter från hela vägen och som visat att den kan så är ju det precis lika värdefullt som ett nationellt prov, säger rektor Johanna Lundén till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!