Den sista bilden på Karen innan Erik Ljungström går till attack.
Den sista bilden på Karen innan Erik Ljungström går till attack. - Foto: Polisen

Häktesmordet: "Ska någon behöva dö innan ni förstår?"

Uppdrag Granskning avslöjar hur häktesperonal hotades och blev påminda om att hur lätt de kan omplaceras när de berättade att de var rädda för ensamarbete.


Dödades i tjänsten

Måndagen den 3 oktober 2011 dödades 24-åriga kriminalvårdaren Karen Gebreab på häktet i Flemingsberg i södra Stockholm.

24-åringen attackerades med sin egen batong av en av internerna när han skulle gå ut på rökpaus.

28-årige Eric Ljungström står åtalad för mordet. Efter ett stort antal knytnävsslag och batongslag mot både huvud och hals avled Karen.

STOCKHOLM. Skyddsombudet ställde frågan: "Ska någon behöva dö innan ni förstår vad det handlar om?", till kriminalvårdens chefer efter att en kvinnlig vårdare attackerats på häktet i slutet på mars i år.

Några månader senare dödas 24-åriga Karen Gebreab av den några år äldre Erik Ljungström på häktet i Flemingsberg.

Innan mordet på 24-åriga Karen kritiserades Kriminalvården flera gånger för att personalen tvingades att ta emot särskilt farliga fångar själva - utan understöd av en kollega. Precis som i Karens fall då hon mötte upp Erik Ljungström vid hissen i häktet.

Men direkt efter häktesmordet målades en annan bild upp av kriminalvården. Under en presskonferens uppgav kriminalvårdscheferna att Karen inte var ensam när hon blev ihjälslagen. De hette officiellt sett att man hade följt rutinerna på häktet - framför allt att det var två personer tog emot den erkänt farlige och våldsbenägna Erik Ljungström.

– Nej, hon var inte ensam, sa cheferna till den samlade pressen.

Tidigare under 2000-talet har det tidvis varit tre personer som tar emot farliga fångar. Men i samband med att Sveriges fängelser och häkten blivit hårdare bevakat tekniskt sett med kameror gick man tillbaka i bemanning. När det 2010 inte rymde en enda person ur svenska fängelser hade man gått från 33 rymningar för åtta år sedan till noll i dag. Enligt kritikerna hade säkerhetstänkandet och säkerhetstekniken gått för långt och det fanns inte längre någon mänsklig kontakt med de intagna.

Efter häktesmordet träffade Uppdrag Granskning några av de anställda på häktet. De vittnar om en bild där kriminalvården hotar och påminner sina anställda att de kan omplaceras var som helst i hela Stockholmsregionen så fort de nämnt att det är rädda.

– Jag har personligen sagt att jag är rädd. Jag vill inte jobba själv, säger en anställd och fortsätter:

– Sedan har jag fått svaret. Du kanske inte ska ha det här jobbet.

En annan anställd fyller sedan i:

– Tänk på att du är anställd i regionen Stockholm, vi kan placera dig var som helst.

Uppdrag Granskning sänds i SVT1 på onsdagen klockan 20:00.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!