Volvochefer riskerar fängelse

Tre Volvochefer riskerar fängelse för mutbetalningar till Saddam Hussein.


Tre Volvochefer riskerar fängelse efter att ha åtalats för mutbetalningar till Saddam Husseins regim under FN:s program olja mot mat i Irak, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Programmet kom till för att lindra den irakiska civilbefolkningens lidande under FN:s blockad som infördes i slutet på 90-talet. Det tillät en strikt kontrollerad handel i utbyte mot olja. Men så började regimen i Bagdad att begära påslag på kontrakten.

Cirka 2 200 företag i världen avslöjades med att ha betalt mutor för att kunna göra affärer, däribland 15 svenska bolag med Volvo, Scania och Atlas Copco som mest framträdande.

Riksenheten mot korruption har utrett misstankarna i över tre år. Nu finns ett åtalsbeslut mot Volvo. Beslut om Scania väntas snart. Annars har ärendena mot de flesta svenska företag lagts ned.

– Volvo blir ett pilotfall i Sverige. Det blir avgörande för den fortsatta handläggningen, säger överåklagare Christer van der Kwast till tidningen.

De åtalade är direktörer i Volvo Construction Equipment International AB, som i början på 2000-talet misstänks ha betalat ut mutor på drygt 20 miljoner kronor för att få kontrakt på 145 hjullastare och 43 väghyvlar.

Christer van der Kwast kommer att yrka på fängelse eftersom han betraktar brottet mot lagen om vissa internationella sanktioner som grovt.

– Det kommer att yrkas på fängelse, men domstolen bör också ta hänsyn till att det gått lång tid från brott till åtal, säger Christer van der Kwast enligt Svenska Dagbladet.

Volvobolaget har tidigare tvingats betala 120 miljoner kronor i straffavgifter till USA:s regering.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Volvo varslar 1500