Migrationsminister Tobias Billström har fått ta emot klagomål från flera lokala toppolitiker.
1 av 2
Migrationsminister Tobias Billström har fått ta emot klagomål från flera lokala toppolitiker. - Foto: Erik Mårtensson/ SCANPIX
Lomma, Sveriges "bästa" kommun vill inte ta emot ensamkommande flyktingungdomar.
2 av 2
Lomma, Sveriges "bästa" kommun vill inte ta emot ensamkommande flyktingungdomar. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Nyårspresenten till flyktingbarnen: Ni är inte välkomna

Sveriges "bästa" kommun, som specialiserat sig på skola och barnomsorg, är en av flera kommuner som protesterar mot ensamkommande flyktingungdomar.


Protester på flera håll

Skåne är inte ensamma om att protestera mot att ta emot flyktingar. I orten Rävlanda, mellan Göteborg och Borås har ett gammalt sanatorium byggts om till flyktingförläggning.

Något som bidragit till protester, både på Facebook och genom försök till namninsamlingar. På Facebookgruppen, som nu tagits bort, diskuterar man bland annat huruvida det vore bättre med ett härbärge än en flyktingförläggning. Vilket möts av starka reaktioner från flera personer.

På namninslamling.se har dock inte "uppmaningen att hjälpa svenskar först" fått något större genomslag. Protestlistan är inte undertecknad av fler än sju personer.

Och på kommunen välkomnar man förläggningen.

"Glada att ha ett boende"

Stefan Bergman, enhetschef för mottagsenheten på Migrationsverket i Borås, fick informationen om förläggningen en knapp vecka i förväg. 

– I ankomstkommunerna, till exempel på Sagåsen i Mölndal, har vi en boendesituation som är mycket ansträngd med kraftig överbeläggning. Därför måste vi upprätta tillfälliga boenden, säger han till GP.

Kommunen fick information om flyktingförläggningen endast några dagar innan inflyttningen.

– Men situationen är sådan att vi är glada över att överhuvudtaget ha ett boende för dem som söker skydd, säger migrationsverkets Stefan Bergman.

SKÅNE. I ett gemensamt brev till migrationsminister Tobias Billström (M) menar toppolitiker från sex skånska kommuner att det är en "märklig och kostsam" situation att de ska behöva ta emot flyktingungdomar.

Som en av Sveriges ankomstkommuner tar Malmö årligen emot omkring 1 000 ensamkommande flyktingbarn. Nu har elva transitboenden placerats utanför staden, vilket får toppolitikerna i Svedala, Vellinge, Lomma, Trelleborg, Svalöv och Ystad att protestera, skriver Sydsvenskan.

Kommunerna oroas över att de själva inte kan ta beslut över hur många de ska ta emot, att det blir fler än vad som står i avtalen. Toppolitikerna anser att de ungdomar som inte får någon anvisningskommun ska bli folkbokförda i Malmö eftersom att det är dit de först kommer.

– Vi har haft en bra dialog med Billström men vi är inte nöjda. Vi har inte plats till fler barn och vi vill få ersättning för våra extra kostnader, säger Anders Berngarn (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, till Sydsvenskan.

Samma kommun som 2011 hamnade högst i tidningen Fokus lista på Sveriges bästa kommuner, bland annat för satsningarna på skola och barnomsorg.

"Inte tillräckligt med platser"

Billström menar att det är ett hårt tryck på Malmö och att det inte finns tillräckligt med platser.

– Vi förstår de sex kommunernas oro men vi måste komma åt grundproblemet, säger han.

Kommunerna menar att man inte har råd med de extra kostnaderna, som bland annat innefattar skolgång och kostnader för överförmyndare.

– Som kommun vill man kunna planera ansvarsfullt för ett bra mottagande. Det kan vi inte om ungdomar som inte blir anvisade till kommunen stannar kvar här. Men än har vi inte tagit emot fler än vårt avtal, säger Linda Allansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Flyktningungdomar som inte hänvisas till någon kommun blir kvar på transitboendet, varpå asylprövningen görs. Får de uppehållstillstånd så blir de folkbokförda i samma transitboendets kommun.

Regeringen har genomfört en utredning

Enligt regeringens utredning ska Migrationsverket kunna hänvisa ensamkommande flyktingbarn och ungdomar till vilken kommun som helst.

– Utredningen har stöd i riksdagen och det kommer bli lagstadgat nästa år. Det här handlar om levande människor som behöver en bostad. Det handlar om barn och ungdomar, säger Tobias Billström.

---

Nyheter24:s reporter Matilda Andersson om ett annat fall där invånarna varit kritiska mot flyktingbarn:

I Skåne talar man om kostnader. I Rävlanda mellan Borås och Göteborg vill en del invånare hellre ha härbärge än flyktingförläggning. Samma sak, gång på gång. Eller har vi någonsin läst en rubrik där "ortsborna välkomnar flyktingar"? Nej.

I höstas skrev jag ett reportage om asylboendet Villa Vänge. Om hur det gamla biblioteket nu är ett hem för 14 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Då berättade föreståndaren Jannis Martinis om hur ortsborna gått från att vara skräckslagna till att komma med julklappar och hjälpa till med läxläsning.

Varför ska det börja med taggarna utåt? Jag är inte naiv, jag vet att det kan vara läskigt när ett väl fungerande samhälle, eller som i fallet Lomma - Sveriges "bästa" kommun - ställs för nya utmaningar. Men det kanske börjar bli dags att bli lite modigare. Jag tror inte att det skadar att börja se till lyckade exempel istället för att ständigt rynka på näsan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!