CSG får fortsätta att jaga klottrare i Stockholms tunnelbanesystem - i maximalt sex år till.
CSG får fortsätta att jaga klottrare i Stockholms tunnelbanesystem - i maximalt sex år till. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Skandalomsusat vaktbolag får fortsätta samarbetet

Uthängningen av klottrare på Youtube är bara ett i raden av skandaler kring bolaget. Ändå får de fortsätta sin verksamhet i Stockholm.


Jobbade i civila kläder

Vaktbolaget CSG är sedan tidigare föremål för utredning av Länsstyrelsen då larmen om att personalen arbetar civilklädd kom in. Att jobba i civila kläder strider mot Rikspolisstyrelsens direktiv.

Även Datainspektionen har beslutat att inleda en granskning med anledning av att det finns uppgifter om att man lagrar personuppgifter på klottrare i ett register. Det har man inte tillstånd att göra.

CSG har även anklagats för att ha filmat vid ett ingripandet vid tunnelbanestationen Gärdet. Enligt CSG jobbar den väktare som höll i kameran inte kvar i bolaget. Videoklippet laddades senare upp på Youtube och spreds till allmänheten som reagerade på att klottrarna hängdes ut i filmen.

STOCKHOLM. Vaktbolaget CSG, som framför allt anlitats av SL för att jaga klottrare i Stockholms tunnelbana, misstänks inte bara för att hänga ut klottrare på nätet. De har varit i blåsväder flera gånger tidigare. Men trots utredningar om att de arbetar i civila kläder och för olagliga register vann bolaget ytterligare en upphandling med SL precis före jul.

– Det kan bli maximalt sex år, säger SL:s trygghetsansvarige Jeanette Hegedüs om avtalet, till Nyheter24.

Om det visar sig att de har brutit mot lagen - kan ni bryta avtalet då?

– Man kan alltid bryta avtalen om de brutit mot regelverken - vi är fullt medvetna om granskningen.

Det togs heller inte med i beräkningen att vaktbolaget utreds av både Datainspektionen (för register över misstänkta klottrare) och Länsstyrelsen. Detta eftersom man enligt Hegedüs inte kände till utredningarna när upphandlingen gjordes.

"Kommer det fram oegentligheter samarbetar vi inte med dem"

CSG:s metoder har också blivit en aktuell fråga för Stockholms Stad som anlitat företaget under kortare perioder genom direktupphandling. På Trafikkontoret väntar man nu på resultatet från utredningarna.

– Är det så att det kommer fram att det funnits oegentligheter kommer vi inte anlita CSG igen, säger Claes Thunblad, chef för enheten mot klotter, till Nyheter24.

Han påpekar dock att det från stadens sida inte funnits något missnöje och att uppgifterna om bolaget gått isär beroende på vem man frågat. Thunblad har inte heller sett videoklippet där de griper och hänger ut klottrare, men han har hört talas om det.

– Det lilla vi använt oss av dem så har vi varit jättenöjda, säger han.

Nu kan det skandalomsusade vaktbolaget få fortsätta samarbetet med SL i hela sex år till.

– Vi har fortsatt förtroende för CSG, säger SL:s trygghetsansvarige Jeanette Hegedüs.

CSG
/
/
SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!