Abir Al-Sahlani (C) svara inte.
1 av 3
Abir Al-Sahlani (C) svara inte. - Foto: Alexander von Sydow / SCANPIX
Maria Ferm (MP) menar att Miljöpartiet "inte kan påverka på alla punkter".
2 av 3
Maria Ferm (MP) menar att Miljöpartiet "inte kan påverka på alla punkter". - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Emma Henriksson (KD) säger att oavsett vad så "kommer det alltid finnas händelser då människor är missnöjda".
3 av 3
Emma Henriksson (KD) säger att oavsett vad så "kommer det alltid finnas händelser då människor är missnöjda". - Foto: Linda Forsell / SCANPIX

Politikerna hukar sig när Billström gör som han vill

Politikerna protesterar i media men tycks hålla tyst när det ska fattas beslut - eller är det Tobias Billström som själv styr över svensk politik?


Uppgörelsen

I mars 2011 kom Miljöpartiet tillsammans med Alliansregeringen överens om "Migrationsuppgörelsen" som riktar in sig på flera migrationsfrågor.

Överenskommelsen innebär att MP och regeringen ska ta ett gemensamt ansvar för den svenska asyl- och migrationspolitiken.

Uppgörelsen är bland annat tänkt att syfta till att Sverige ska ha en human asylpolitik där man ska värna om asylrätten, underlätta rörligheten över gränserna med arbetskraftsinvandring och att fördjupa det europeiska och internationella samarbetet.

Överenskommelsen sträcker sig över hela mandatperioden.

 

Även Centerpartiet kritiska till politiken

Centerpartisten Abir Al-Sahlani har flera gånger gått ut och varit mycket kritisk till flera punkter i den förda migrationspolitiken. Senast kritiserade hon också utvisningarna till Syrien. Men efter fallet Ganna - när hon åkte ut till Arlanda för att protestera - så har hennes påverkan inte märkts på politiken. Nyheter24 har upprepade gånger försökt nå Sahlani, som för tillfället befinner sig utomlands.

Moderaternas linje skiljer sig från de övriga partiernas. Och Miljöpartiets Maria Ferm uttrycker nu sin frustration öppet.

- Om det inte händer något med det vi kommit överens om däremot, då betyder ju ett samarbete ingenting, säger hon till Nyheter24.

Migrationsverket hävdar att det inte finns någon väpnad konflikt i Syrien och fortsätter utvisa människor dit. Samtidigt fortsätter Miljöpartiet och Alliansregeringen hävda att de jobbar på förändringar inom migrationsuppgörelsen. Men mycket pekar på att de inte har lyckats påverka migrationsminister Tobias Billström - alls.

Riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD), som flera gånger uttalat sig kritiskt, inte minst när det blåste som värst kring fallet Ganna, är inte helt uppdaterad på utvisningarna till Syrien.

– Det händer saker hela tiden. Vi ger uppdrag till Migrationsverket hur de ska kunna förbättra sig. Tidigare har de haft dåliga kunskaper om exempelvis minoriteternas situation om sexuella läggningar.

Men senast i december ville man utvisa ett lesbiskt par, som dödförklarats i landet, till Irak?

– Det kommer alltid finnas händelser då människor är missnöjda. Vi kommer aldrig kunna ge alla rätt att stanna så länge vi inte har fri invandring. Men vi har jobbat för att låta barn stanna.

Miljöpartiet menar att de fortfarande kämpar för generösare bedömningar. Men menar att det inte är säkert att det räcker.

– Trots att man kommer till slutsatsen att det råder väpnad konflikt, så är det många gånger alldeles för sent. Vi vill se till att man inte gör för restriktiva bedömningar, säger riksdagsledamoten Maria Ferm (MP) till Nyheter24.

Ingen kan svara på när förändringarna kommer

Emma Henriksson (KD) menar trots allt att man fortfarande jobbar på förändringar. Likaså Maria Ferm, när det kommer till att ändra "synnerligen ömmande omständigheter" till "särskilt ömmande omständigheter". Samtidigt har Billström flera gånger ensidigt avfärdat en förändring som för kostsam.

Kan väljarna lita på att ni faktiskt jobbar för det ni lovar utåt?

– Ja, vi har hela tiden visat på det. Det här är något vi arbetar för. Men alla fem partier i migrationsuppgörelsen måste enas, säger Emma Henriksson.

Men om ni inte lycka enas då - vad händer då - har Billström sista ordet?

– Då måste vi jobba för att få en majoritet. Det är ju så det fungerar. Det har vi säkerhetsställt genom att ha migrationsuppgörelsen med miljöpartiet bakom oss.

Miljöpartiets Maria Ferm medger dock att det till slut kan bli ohållbart om Billströms linje blir den enda som gäller.

- Att låtsas att vi håller fanan högt och sen luta oss tillbaka och inte göra något, det hade varit oansvarigt. Om det inte händer något med det vi kommit överens om däremot, då betyder ju ett samarbete ingenting, säger hon och fortsätter:

– Det är ju ingen hemlighet att Moderaterna har en helt annan syn på invandringsfrågor än vad Miljöpartiet har.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.