Thomas Ahlstrand berättar att flickan ändrat uppgifter, sagt att hon överdrivit och tagit tillbaka en del.
1 av 2
Thomas Ahlstrand berättar att flickan ändrat uppgifter, sagt att hon överdrivit och tagit tillbaka en del. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Familjen ska ha köpt flickan och mamman och pojken sedan våldtagit henne, enligt åtalet. Nu verkar det dock som att de kommer att frias.
2 av 2
Familjen ska ha köpt flickan och mamman och pojken sedan våldtagit henne, enligt åtalet. Nu verkar det dock som att de kommer att frias. - Foto: Heiko Junge /Scanpix

Åtalade för människohandel - därför släpps familjen

Det mesta tyder på en friande dom i det uppmärksammade målet om människohandel i Göteborg.


Åtalspunkterna

- Den 49-årige pappan åtalas för människohandel.

- Den 45-åriga mamman åtalas också för människohandel men även våldtäkt, medhjälp till våldtäkt mot barn, olaga hot och misshandel.

- Den 25-årige sonen åtalas för våldtäkt alternativt sexuellt tvång samt våldtäkt mot barn.

Enligt åtalet ska familjen ha köpt den då 14-åriga flickan från Serbien genom att betala hennes far 1 000 euro. Sedan ska hon ha hållits inlåst i en lägenhet i Göteborg under ett år där hon våldtagits regelbundet och både blivit gravid och smittats av en könssjukdom.

GÖTEBORG. Familjen stod åtalad för att ha köpt en då 14-årig flicka till sin son och för att sedan hållit henne fången och förgripit sig på henne under ett helt år.

På onsdagen beslutade tingsrätten att släppa samtliga tre anklagade - mamman, pappan och sonen - på fri fot i väntan på dom. Detta innebär vanligtvis att det blir ett frikännande. Något som i så fall till stor del beror på att flickan ändrat sin historia.

– Hon ändrade sig på flera punkter, sa att hon överdrivit en del och tog tillbaka vissa delar, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till Nyheter24 och bekräftar att åtalet i huvudsak byggde på hennes vittnesmål.

"Ovanligt att man åtalar för människohandel i den här typen av fall"

Advokaten Tomas Ekbrand, som företräder pappan i målet, håller med om att åklagarens bevisning till stor del fallit på att flickan svängt en del i sin berättelse.

Utöver det har han och hans kollegor ifrågasatt rubriceringen om människohandel.

– Om man läser lagrummet är det här inte något typiskt fall av människohandel såsom gärningen beskrivs av åklagaren. Det är åtminstone ovanligt att man åtalar för människohandel i den här typen av fall, säger Ekbrand till Nyheter24.

Göteborgs tingsrätt kommer med sin dom den 30 januari.

/
/
/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!