Nationella insatsstyrkan - "de bästa vi har", enligt Gunnar Appelgren.
1 av 2
Nationella insatsstyrkan - "de bästa vi har", enligt Gunnar Appelgren. - Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Under veckan slog de en skyddsring runt vittnets bostad.
2 av 2
Under veckan slog de en skyddsring runt vittnets bostad. - Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Så skyddas Södertäljevittnet av Nationella insatsstyrkan

Under förra veckan omringade både den Nationella insatsstyrkan och Stockholms piketpolis en adress i Södertälje för att skydda ett vittne.


Maffiarättegången

Flera av de 17 åtalade personerna från Södertäljenätverket är misstänkta för flera brott. Här är listan på de brott de sammanlagt åtalas för:

12 är åtalade för människorov.

8 är åtalade för mord och försök till mord.

4 är åtalade för försök till grov utpressning.

3 är åtalade för grov utpressning och försök till grov utpressning.

2 är åtalade för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

1 är åtalad för mord.

1 är åtalad för anstiftan av mord.

1 är åtalad för skyddande av brottsling.

Maffiarättegången i Södertälje är på många sätt avgörande för i vems händer stadens framtid ligger och spaningsledaren Anders Göranzon har sagt att det är direkt nödvändigt att fälla rätt personer för att "Södertälje ska bli en normal stad igen". Ett stort problem för Södertäljepolisen har dock varit att lyckas få folk att våga vittna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att polisen överväger att anmäla huvudvittnet i maffiarättegången för mened sedan han ändrat sin historia i rättssalen. Vittnets nya version av händelsen var ett stort bakslag för åklagarsidan och polisen är övertygad om att han blivit hotad av Södertäljenätverket.

En stor del av polisens arbete handlar nu om att bygga upp invånarnas förtroende för rättsväsendet på nytt och få vittnen att känna sig säkra. Under förra veckan befann sig tungt beväpnad polis på en adress i Södertälje för att skydda ett vittne.

– Det här är det bästa vi har i Sverige. Vi gör allt för att skydda dem som behöver det, säger Gunnar Appelgren, chef på länskriminalens aktionsgrupp, till Nyheter24.

När Nyheter24 åker förbi adressen har både den nationella insatsstyrkan och Stockholms piketpolis slagit en säkerhetsring runt vittnets bostad. Fullt utrustade poliser med automatvapen står uppradade på parkeringen utanför och synar varje bil och person som passerar.

Appelgren vill varken bekräfta eller dementera att vittnesskyddet specifikt har med maffiarättegången i staden att göra.

– Det jag kan säga är att de varit där för att skydda en vittnesperson som vi ansåg var i behov av det här skyddet. Nu har vi vidtagit en annan lösning, säger Appelgren.

Rättegången mot Södertäljenätverket har 45 inplanerade rättegångsdagar fördelade på fem och en halv månad. Länskriminalen har under utredningen hållit 1000 förhör, avlyssnat 95000 telefonsamtal och identifierat 7500 telefonnummer. 17 personer från Södertäljenätverket är åtalade misstänkta för tre mord, ett människorov och flera utpressningar. Däribland den av polisen utpekade ledaren Bernard Khouri.

I april beräknas rättegången vara klar.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).