Flera svenskar kan vara smittade utan att veta om det. Få mottagningar testar sina patienter för sjukdomen som liknar klamydia.
Flera svenskar kan vara smittade utan att veta om det. Få mottagningar testar sina patienter för sjukdomen som liknar klamydia. - Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Bär du på den nya könssjukdomen?

Könssjukdomen mycoplasma genitalium är nästan lika vanlig som klamydia. Trots det är det få mottagningar som testar sina patienter för sjukdomen.


Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids mellan människor vid samlag. Många som smittas med Mycoplasma genitalium märker inte att de har sjukdomen då smittan ofta inte ger några symtom alls. Men de som får symptom får symptom som liknar de vid klamydiainfektion.

- Sveda vid urinering.
- Klåda och blödningsrubbningar.
– Flytningar.

Infektionen behandlas med antibiotika. Det är ännu oklart om man kan bli steril eller inte av sjukdomen.

Mycoplasma Genitalium är en ny könssjukdom med symptom som liknar de som klamydia orsakar. Men en undersökning som P3 Nyheter utfört avslöjar att det är få personer som testas för sjukdomen på landets mottagningar.

– Jag hade oskyddat sex och fick symptom likt klamydia efteråt. Jag gick till min ungdomsmottagning, men provresultaten visade att jag inte hade någon infektion. Sedan gick jag till hudmottagningen på lasarettet där de fastställde att jag hade mycoplasma och jag fick en veckas antibiotikakur. Jag visste inte ens vad det var för något. Men det visade sig faktiskt att flera i min umgängeskrets var smittade, säger en person till P3.

Det är ännu oklart om mycoplasma kan orsaka sterilitet, därför anser forskaren Eva Björnelius att det är nödvändigt att utföra fler tester runt om i landet.

– Jag tror att det är lite olika beroende på landsting. Men har man symptom så tycker jag man ska testa för den här också, förut har vi ju inte riktigt känt till den, men nu när vi börjat uppmärksammat den så har vi ju även börjat hitta fler, säger hon till P3.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.