Susanne Eberstein (S), första vice talman, menar att hon ändå skulle ha tjänat mer om hon inte suttit i riksdagen eftersom hon är domare.
1 av 3
Susanne Eberstein (S), första vice talman, menar att hon ändå skulle ha tjänat mer om hon inte suttit i riksdagen eftersom hon är domare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I riksdagen sitter 349 ledamöter som ska företräda det svenska folket. Samtidigt tjänar den genomsnittlige ledamoten mer än dubbelt så mycket som den genomsnittlige medborgaren.
2 av 3
I riksdagen sitter 349 ledamöter som ska företräda det svenska folket. Samtidigt tjänar den genomsnittlige ledamoten mer än dubbelt så mycket som den genomsnittlige medborgaren. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till de höga arvodena. Hans parti har nu en obligatorisk partiskatt vilket gör att ledamöterna maximalt kan ta ut 27 500 kronor och skänka resten till partikassan.
3 av 3
Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till de höga arvodena. Hans parti har nu en obligatorisk partiskatt vilket gör att ledamöterna maximalt kan ta ut 27 500 kronor och skänka resten till partikassan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sossarna tjänar mest - de folkvalda har inga problem med pengarna

NYHETER24 GRANSKAR - DEL 1. Motioner om att sänka arvodet får dåligt gehör och i november höjdes riksdagslönen dessutom med 1 000 kronor. Så här mycket tjänar dina folkvalda.


Genomsnittslönen - parti för parti

1. Socialdemokraterna 743 675.

2. Moderaterna 739 866.

3. Kristdemokraterna 738 192.

4. Folkpartiet 722 571.

5. Centerpartiet 717 636.

6. Vänsterpartiet 673 700.

7. Miljöpartiet 659 623.

Totalt i riksdagen: 729 669.

Siffrorna är uträknade utifrån riksdagsledamöternas taxerade inkomst 2010. Således är exempelvis förmögenhet ej inräknad. De som valdes in för första gången i samband valet 2010 eller senare har räknats bort eftersom de bara haft riksdagsarvodet i ett fåtal månader under taxeringsåret 2010.

Länkar till alla delar i granskningen: 1, 2, 3, 4, 5 och 6.

STOCKHOLM. Samtidigt som den genomsnittliga lönen i Sverige ligger på cirka 300 000 kronor om året tjänar våra riksdagspolitiker minst det dubbla.

Snittinkomsten bland riksdagsledamöterna är 730 000 kronor om året och flera av dem tjänar över miljonen. Riksdagsarvodet höjdes i november med tusen kronor i månaden till totalt 57 000.

Parti för parti är det Socialdemokraterna som tjänar bäst, tätt följda av Moderaterna.

En av de som tjänar bäst i S är riksdagens första vice talman Susanne Eberstein, närmare bestämt 1 040 000 kronor om året. Hon säger till Nyheter24 att hon förstår att det kan ses som ett problem att politikernas löner ligger så högt jämfört med den övriga befolkningen.

– För mig har det aldrig känts så, jag är domare egentligen så jag hade tjänat mer om jag inte suttit i riksdagen. Jag tror inte det finns något rätt eller fel, säger hon till Nyheter24.

"Finns ju socialdemokrater i alla samhällsklasser"

Eberstein ser inte heller att det finns någon intressekonflikt i och med att det är just Socialdemokraterna, ett av partierna som talar mest om att minska klyftorna, som tjänar bäst.

– Det finns ju socialdemokrater i alla samhällsklasser. Det finns en tanke att vi är lågavlönade men jag vill kämpa för alla grupper, säger hon.

De som tjänar minst är miljöpartisterna, partiet som tydligast varit inne på att sänka riksdagsarvoden. Språkröret Gustav Fridolin (MP) var hösten 2010 med och motionerade om att sänka ersättningen. Via sin pressekreterare hälsar han till Nyheter24 att det är något han fortfarande står fast vid även nu när han är språkrör.

Sjöstedt vill sänka - men är inte hoppfull

Vänsterpartiet införde på sin kongress tidigare i år en obligatorisk partiskatt. Det innebär att rikdagsledamöterna får tjäna max 27 500 kronor efter skatt - resten måste betalas in till partikassan. Och partiledaren Jonas Sjöstedt poängterar att det är bra att folkvalda inte tjänar för mycket eftersom det riskerar att minska förståelsen för hur besluten man fattar påverkar väljarna. 

– Jag tror att det blir svårt att förstå låginkomsttagares villkor och då blir det kanske lättare att sänka A-kassan och sjukersättningen när man inte vet hur det är att ha dåligt med pengar, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Vänsterpartiet har lagt flera förslag om att sänka ersättningen och kommer göra det igen. Enligt Sjöstedt ska man föreslå ett arvode på 42 000 kronor före skatt vilket betyder att man får ut ungefär lika mycket som V:s ledamöter får efter den numera obligatoriska partiskatten. Men intresset från riksdagsledamöterna är begränsat tror han.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi fick igenom det, säger han.

I nästa del av Nyheter24:s granskning kan ni läsa om socialdemokraten som tjänar hundratusentals kronor på sina extraknäck.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.