Juholt ut och Reinfeldt in i leken med faktafel.
1 av 3
Juholt ut och Reinfeldt in i leken med faktafel. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Under onsdagens partiledardebatt hävdade Reinfelt att "Den större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB", vilket inte stämmer.
2 av 3
Under onsdagens partiledardebatt hävdade Reinfelt att "Den större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB", vilket inte stämmer. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Men istället för att svara på Reinfeldts miss så radar Moderaterna upp Juholts misstag.
3 av 3
Men istället för att svara på Reinfeldts miss så radar Moderaterna upp Juholts misstag. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Gav fel fakta igen - Är Reinfeldt nya Juholt?

Det blev fel om apoteken och det blev fel om överskottet. Kan väljarna lita på att det statsministern säger är sant?


"Större delen kvar hos Apoteket AB"

Missen i partiledardebatten i riksdagen:

Efter att Håkan Juholt tog upp apoteksfrågan i kritiken mot statens utförsäljning av offentliga verksamheter så menade Reinfeldt att Juholt överdrev. Statsministerns svar löd:

”Den större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB”, vilket menas med att de är kvar i statlig ägo.

Det är fel eftersom Apoteket AB endast äger 364 av drygt 1200 apotek i Sverige, enligt Svensk Farmaci.

I onsdagens partiledardebatt påstod statsminister Fredrik Reinfeldt att största delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB. Vilket är fel - omkring 70 procent av apoteken drivs i dag i privat ägo. Men enligt Reinfeldts stab menade han ändå rätt när han sa fel:

– Apoteket AB har en marknadsandel på 35 procent och har därmed störst antal marknadsandelar. Därmed finns inget monopol kvar, men de är den största enskilda ägaren, säger Reinfeldts pressekreterare, Sebastian Carlsson till Nyheter24.

Så om det var det han menade, varför sa han inte det? Hur bra koll har Fredrik Reinfeldt egentligen?

– Rätt många människor känner igen att de är en väldigt stor aktör, det tror jag både du och jag är medvetna om, svarar Carlsson och fortsätter: 

– Men det är viktigt att förtydliga sig.

Fel om överskotten

Veckan innan gick statsminister Reinfeldt ut i en intervju med SVT och påstod att Sverige är det enda landet i Europa som haft ekonomiskt överskott 2010 och 2011. Något som SvD:s faktakoll kunde bevisa är direkt felaktigt.

Kan väljarna lita på att det han säger generellt är korrekt? Förra veckan fick han ju rött ljus i SvD:s faktakoll för påståendet om att "vi är ensamma i Europa om att ha överskott"?

– Det har Fredrik redan svarat på, du kan ju gå in och kolla hans citat där.

I en uppföljning i SVT menar Reinfeldt att han syftade till EU - och att han är medveten om att Norge och Schweiz hade överskott. Men erkände också att även Estland, som ju är en del av EU, hade överskott. Dessutom påpekade han att han "gärna tar den här typen av diskussioner". Men tydligen inte med Nyheter24.

Hur påverkas väljarnas förtroende av det här?

– Jag tror inte att hans förtroende skadats, säger pressekreteraren Sebastian Carlsson til Nyheter24.

Därefter börjar Carlsson räkna upp missar som Håkan Juholt gjort.

Men nu var det inte Juholts misstag jag frågade om, utan om statsministerns förtroende kan skadas i likhet med Juholts?

– Du undrar alltså om Fredriks uttalande om apoteken är att likställa med Juholts misstag? Det tror jag inte.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.