Stefan Löfven tar över efter Håkan Juholt.
1 av 5
Stefan Löfven tar över efter Håkan Juholt. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Carin Jämtin beskriver Stefan Löfven som en kompetent och duktig partiledare.
2 av 5
Carin Jämtin beskriver Stefan Löfven som en kompetent och duktig partiledare. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Stefan Löfven blev Metallbas 2006.
3 av 5
Stefan Löfven blev Metallbas 2006. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin under presskonferensen.
4 av 5
Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin under presskonferensen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Stefan Löfven berättade att han var både stolt och glad över att VU föreslår honom som ny partiledare.
5 av 5
Stefan Löfven berättade att han var både stolt och glad över att VU föreslår honom som ny partiledare. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Stefan Löfven: "Jag är stolt och glad"

"Jag känner Stefan som en trygg och mycket kunnig ledare, med tydlig ideologisk förankring i våra idéer."


Det här är Stefan Löfven

Född i Stockholm 1957 och började sin karriär som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Hans fackliga bakgrund tog fart redan 1981 då han valdes som kontaktombud på arbetsplatsen.

Genom åren har han sedan haft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.

2001 valdes han sedan till biträdande ordförande innan han 2006 tog över som ny förbundsordförande. En anmärkningsvärd detalj är att han aldrig tidigare har suttit i riksdagen.

STOCKHOLM. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelade det alla redan visste på presskonferensen i Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68. Det verkställande utskottet föreslår Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna.

– Jag är väldigt stolt och glad att vara VU:s val. Om jag blir vald ser jag fram att få jobba med dig, Carin. Jag tror att alla sett den senaste veckan vad Carin betyder för partiet, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

Metallbasen har nu som första uppgift att ena partiet. Något Carin Jämtin har påtalat flera gånger under veckan.

– För mig är det viktigt att vi jobbar vidare tillsammans, vi är ett starkt lag och ett starkt gäng.

I ett pressmeddelande motiverade Carin Jämtin det verkställande utskottets val:

"Det verkställande utskottet föreslår nu att Stefan Löfven väljs till partiordförande. Stefan Löfven har varit ordförande i IF Metall sedan 2005 och är från början svetsare. Jag känner Stefan som en trygg och mycket kunnig ledare, med tydlig ideologisk förankring i våra idéer. Men jag känner honom också som en person som kan samla människor och genomföra de förändringsprocesser som behövs. Stefan Löfven förstår den globaliserade världen och vad den innebär för så väl politiken som för företagandets villkor. "

Här kan du läsa hela uttalandet från Carin Jämtin.

Vänstern gratulerar

Vänsterpartiets nya partiledare, Jonas Sjöstedt, var snabb med att gratulera Löfven:

– Jag gratulerar Stefan Löfvén till nomineringen. Jag fram emot att träffa Socialdemokraternas nya partiordförande framöver. Oppositionsarbetet fortsätter och där spelar Socialdemokraterna en viktig roll för att få ett regeringsskifte 2014, säger Sjöstedt i ett pressmeddelande.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.