Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl.
1 av 3
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl. - Foto: MODERATERNA
Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm.
2 av 3
Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger).
3 av 3
Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger). - Foto: Domenico Stinellis / AP

Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte säga något om Serafen

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tvingas svara på frågorna om vilken roll Filippa Reinfeldt haft i Serafenskandalen.


"Ring mig varje dag så får du svar"

Den senaste tiden (och tidigare) har Filippa Reinfeldt avböjt att kommentera frågor som flera medier velat ställa henne till svars för. I samband med detta sa hon följande till Dagens Media på torsdagen:

–  I grunden tycker jag att det viktigaste är att man finns tillgänglig för medborgarna. Därmed inte sagt att det inte är viktigt att vara tillgänglig för media.

Frågan är dock hur tillgänglig hon varit för medborgarna. När en släkting till 23-årige Emil Linnell (som dog efter att ha nekats ambulans) skrev ett brev till Reinfeldt personligen dröjde det nio dagar innan svaret kom - och då avböjde hon ändå att svara på släktingens raka fråga.

På torsdagen sa Filippa Reinfeldt även följande till Dagens Medicins reporter:

– Jag pratar hemskt gärna om de frågor som jag är ansvarig för. Du är välkommen att ringa mig varje dag så ska du få svar.

Aftonbladet, Dagens Nyheter och Nyheter24 har tydligen ställt fel frågor.

STOCKHOLM. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) har flera gånger avböjt att kommentera den omdiskuterade avknoppningen av vårdmottagningen Serafen i Stockholm. En grupp läkare fick ta över verksamheten för 700 000 kronor och sålde sedan vidare till riskkapitalfinansierade Capio för minst 20 miljoner, enligt uppgifter. Inte heller på fredagen vill Filippa Reinfeldt svara på frågorna.

När Nyheter24 når hennes pressekreterare Gustaf Stenlund för att få kontakt med Reinfeldt går vi igenom fråga för fråga för att hälso- och landstingsrådet ska kunna kommentera. Här är frågorna vi ville ha svar på:

Vilken roll hade du, Filippa Reinfeldt, vid försäljningen av Serafen? Vem var huvudansvarig, hade du någon del av ansvaret?

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på det sätt du själv beskrivit som "inte blev bra"?

Kommer du att ta något initiativ till att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

Fanns det några varningstecken på att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

Stenlund menar dock att frågorna inte bör besvaras av Reinfeldt utan av finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Det handlar inte om sjukvård, det handlar om den finansiella strukturen i landstinget.

Så Filippa Reinfeldt kan inte svara på någon av frågorna?

– Det kan hon säkert, men det är bättre att prata med rätt politiker. På samma sätt som att försvarsministern inte kommenterar socialpolitik, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 söker Torbjörn Rosdahl under fredagen men han har inte tid att svara personligen och ger i stället svar på samma frågor via mejl och pressekreteraren Sebastian Tham. Finanslandstingsrådet har tidigare sagt att "det var inte så här vi hade tänkt oss" om Serafenskandalen.

Vem var huvudansvarig för avknoppningarna?

– Ansvaret hade utvecklingskansliet på landstingsstyrelsens förvaltning. Ytterst politiskt ansvarig var landstingsstyrelsens ordförande.

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på ett sätt som, enligt Filippa Reinfeldt, "inte blev bra"?

– Totalt fem vårdcentraler avknoppades under våren 2008, Serafens vårdcentral, Vallentuna doktorn, Vaxholms vårdcentral, S:t Erik vårdcentral och Huvudsta vårdcentral. Därefter har inga vårdcentraler avknoppats.

Kommer ni ta något initiativ att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

– Vad jag förstår var hela syftet med att knoppa av verksamhet att förbättra sjukvården, öka mångfalden, personalens inflytande och få bort vårdköer. Där har vi gjort stora framsteg. Redan 2009 beslutade landstinget att sluta med avknoppningar.

Fanns det några varningar för att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

– Landstingets avknoppningar skedde efter opartiska värderingar. Några varningstecken känner jag inte till. Däremot har vänsteroppositionen alltid motarbetat mångfald och valfrihet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.