Här inne odlas marijuanan som företaget använder.
1 av 4
Här inne odlas marijuanan som företaget använder. - Foto: GWPharma
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna.
2 av 4
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna. - Foto: GWPharma
I labratoriet förfinas växten.
3 av 4
I labratoriet förfinas växten. - Foto: GWPharma
Robin Zachari på Neurologiskt Handikappades Riksförbund är glad att munsprayen nu godkänts av Läkemedelsverket.
4 av 4
Robin Zachari på Neurologiskt Handikappades Riksförbund är glad att munsprayen nu godkänts av Läkemedelsverket. - Foto: Neurologiskt Handikappades Riksförbund

Nu kommer cannabissprayen till Sverige

"Man kan få hostmediciner som bygger på opium men det är inga som kritiserar det."


Redan godkänt i Europa

Läkemedelsverket var nära att godkänna sprayen som så sent som i juli får användas i Danmark. Även Storbritannien, Tyskland och Spanien behandlar sina patienter med cannabissprayen.

Läkemedlet används för att hjälpa MS-sjuka som ger skador på hjärna och ryggmärg. Patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) får ofta problem med stelhet och kramper i musklerna.

Sprayen används under tungan och enligt flera studier har medicinsk marijuana bra effekt.

I medierna har den kallats för "knarksprayen" och kritiserats för att vara beroendeframkallande. Men när det i veckan blev klart att den nya munsprayen blivit godkänd i Sverige är det tusentals MS-sjuka som jublar.

Det hävdar i alla fall Robin Zachari som arbetar med opinionsbildning på Neurologiskt Handikappades Riksförbund.

– Det här är till för personer med MS. Ingen vanlig person på gatan kommer kunna få tillgång till det. Det har funnits en sensationslystnad i rapporteringen, där läkemedlet kallats för "knarkspray" och "nu kan drogen bli laglig" bland annat, säger Robin Zachari till Nyheter24.

Cannabisläkemedlet doseras i sprayform, under tungan, och kommer att hjälpa patienter med sjukdomen multipel skleros (MS), då de ofta får problem med stelhet och kramper i musklerna. På grund av sitt innehåll har läkemedlet dock väckt bredare nyfikenhet.

– Effekten av sprayen är att du ska kunna minska spasticiteten i kroppen som MS-sjuka kan få. Vi delar inte alls uppfattningen om att man skapar en tolerans för narkotikaklassade preparat, säger Robin Zachari och fortsätter:

- Det är ett konstigt sätt att se på det. Man kan få hostmediciner som bygger på opium men det är inga som kritiserar det. Vi har inte heller legaliserat opium i Sverige bara för att det finns i hostmedicin.

Enligt Bioctech Sweden har läkemedlet varit tillgänglig för svenska patienter även tidigare, men då via licensförskrivning.

/
/
/
MS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.