- Foto: Frank Augstein/AP/SCANPIX

Sverige säger ja till finanspakten

Sveriges villkor om en plats på eurotoppmötena beviljades. Därför säger statsminister Fredrik Reinfeldt ja till svenskt deltagande i EU:s finanspakt.


Det här är europakten

Europakten ska stärka unionens kontroll över medlemsländernas ekonomiska politik och är frivillig för de länder som valt att stå utanför eurosamarbetet.

Sverige har hittills valt att avstå, bland annat sedan facken kritiserat att pakten ger EU möjlighet att lägga sig i avtalsrörelser.

Alliansregeringen har dock velat hålla dörren på glänt medan både de rödgröna och sverigedemokraterna velat stänga dörren helt.

På måndagen kom EU-ledarna överens om finanspakten som kommer att skärpa budgetdisciplinen allt mer. 25 av 27 EU-länder har sagt ja till pakten, endast Storbritannien och Tjeckien står utanför.

I och med Socialdemokraternas tidigare godkännande av finanspakten var det även fritt fram för Fredrik Reinfeldt att svara ja till pakten å Sveriges vägnar på mötet i dag. Sverige kommer dock inte att bindas av paktens krav på budgetdisciplin, vilket var ett av Socialdemokraternas krav.

Om de flesta länder var överens om själva finanspakten, så rådde det delade meningar om vilka länder som skulle få tillåtelse att delta på eurotoppmötena. Icke euro-länder ville få tillgång till alla möten, medan stormakten Frankrike strävade efter att hålla antalet länder nere.

Till slut nådde man dock en överenskommelse som säger att icke-euroländer får delta på minst ett möte om året, samt tillfällen då särskilt viktiga frågor diskuteras.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!