Personer från nynazistiska Motståndsrörelsen stormade mötet i fritidsgården Haffas och misshandlade Daniel Riazat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
1 av 4
Personer från nynazistiska Motståndsrörelsen stormade mötet i fritidsgården Haffas och misshandlade Daniel Riazat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix
Daniel Riazat kommer också att anmäla polisen för deras agerande i samband med demonstrationen.
2 av 4
Daniel Riazat kommer också att anmäla polisen för deras agerande i samband med demonstrationen. - Foto: Privat
Efter demonstrationen "Jalla Jalla Sverige åt alla" attackerades Daniel Riazat av nazister som slog honom med en flaska i huvudet.
3 av 4
Efter demonstrationen "Jalla Jalla Sverige åt alla" attackerades Daniel Riazat av nazister som slog honom med en flaska i huvudet. - Foto: Privat
Dagen efter misshandeln fick Daniel Riazat detta mejl.
4 av 4
Dagen efter misshandeln fick Daniel Riazat detta mejl.

Polisen skulle skydda demonstranter - var på semester

En internutredning ska granska polisen agerande i samband med den antirasistiska demonstrationen i Ludvika. Men redan nu kan Nyheter24 visa på flera av polisen misstag.


Misshandlades med flaska

Efter demonstrationen i lördags stormade nazisterna in i lokalen beväpnade med både knivar och flaskor. Daniel Riazat blev slagen i huvudet med en flaska men klarade sig undan med lindrigare skador.

Tre personer greps och anhölls senare misstänkta för bland annat grov misshandel. De tre nazisterna från Svenska Motståndsrörelsen släpptes dock men misstanken kvarstår.

LUDVIKA. Attacken mot vänsterpartiets Daniel Riazat kunde ha stoppats av polisen. Men tack vare dålig planering och kommunikation blev Riazat misshandlad av nazister som trängde sig in på mötet som hölls efter den antirasistiska demonstrationen i lördags. Nu kan Nyheter24 berätta hur polisen gång på gång misslyckades i sitt arbete.

– Vår kontaktperson på polisen som vi skulle ha prata med om det hände något var på semester, berättar Daniel Riazat till Nyheter24.

"Ringde för att få en dialog"

Den som höll i planeringen av lördagens demonstrationen var Birgitta Berg på Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Ludvika. Hon var även den som hela tiden hade kontakt med polisen inför demonstrationen. Och enligt henne var det redan under veckan problem med kommunikationen.

– Vi la ut ett event om demonstrationen på Facebook där vi fick många otrevliga och otäcka kommentarer direkt. I min första kontakt med polisen fick vi sedan svar att de inte hade resurser att kunna bevaka lördagens demonstration. Det frågade bland annat om jag vill anmäla brott. Då sa jag att jag ringer för att få en dialog, säger Birgitta Berg till Nyheter24.

Dagen innan misshandeln av Daniel Riazat hölls en annan demonstration i grannstaden Borlänge till minne av Internationella förintelsedagen. En av talarna på plats var Nyheter24:s bloggare och krönikör Alex Bengtsson, utbildningschef på Expo. Redan då visade nazisterna från Svenska Motståndsrörelsen upp sig.

– Jag var en av talarna och en grupp välkända personer var där. Två poliser var också på plats och de pratade med dem. När jag sedan hade talat färdig och klev ner för att bli intervjuad av lokala medier, ställde de (Svenska Motståndsrörelsen) sig demonstrativt bredvid mig. Och då fanns polisen inte längre på plats då de värmde sig inne på en resebyrå, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

Polisens kontaktperson var ledig

Alex Bengtsson valde då i stället att lämna platsen i förtid i en bil. Dagen efter, på lördagen, går det lugnt till vid demonstrationen i Ludvika. Efter mötet samlas bland annat Birgitta Berg och Daniel Riazat i fritidsgården Haffas för att diskutera demonstrationen. I samband med mötet får de reda på att Svenska Motståndsrörelsen har tagit sig till Ludvika och är på väg mot lokalen.

– Jag ringer det här numret vi har fått från polisen. Men då säger han som svarar att han är ledig och att jag ska ringa 114 14 (polisens växel) i stället. Jag fastnar i någon växel och det känns ju dumt så här i efterhand, säger Birgitta Berg och fortsätter:

– Men har jag fått en instruktion från polisen så följer jag den, men nu tänker jag att jag borde ha ringt larmnumret 112 direkt.

Hur fick ni reda på att de var på väg mot just er?

– Det var ett par tjejer som var med på mötet tidigare och som stötte på dem på stan. De ska tydligen ha sagt att "ni ska vara glada att ni är tjejer". Sen ringde tjejerna till oss efter det.

Vad tycker du om polisens agerande?

– Det är uppenbart att de har stora problem med analys, bedömning och kommunikation.

Efter händelsen har polisen nu anmält sig själva och startat en internutredning där man ska granska vad som gick fel.

– Det här är helt ny information för mig. Jag visste inte om att någon kontaktperson ska ha varit borta. Vi hade många poliser i tjänst under lördagen, säger Anders Landén, operativ chef vid polisen i Dalarna, till Nyheter24.

Enligt Anders Landén gick både demonstrationen i Borlänge och Ludvika lugnt till. Han hävdar också att polisen inte visste om att det skulle anordnas ett möte i fritidsgården Haffas efteråt. Detta trots att Birgitta Berg påtalat att de skulle dit för de på demonstrationen närvarande patrullbilarna.

Attackerades på mejlen och Facebook

Enligt Landén kommer man att anordna ett möte tillsammans med Vänsterpartiet i Dalarna den 13 februari för att diskutera fram hur de ska förbättra kommunikationen.

Vänsterpartiets Daniel Riazat är efter händelsen mycket besviken på polisens agerande och kommer att anmäla dem. Han uppger för Nyheter24 att han inte heller har blivit kontaktad av polisen utan att han själv fick ringa upp dem. Efter misshandeln har han även blivit verbalt attackerad via Facebook och per mejl.

"Är du glad nu, när du får synas i media och sprida dina lögner och falska vinklingar fritt? Kommunist och mediehora, jag säger då det..." - skriver en person på Facebook.

– Vi kommer inte att ge oss i det här. Det är en sak som är säker, säger Daniel Riazat till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!