Här på Kantatgatan i Malmö sköts 48-årige Charles Limerius.
1 av 7
Här på Kantatgatan i Malmö sköts 48-årige Charles Limerius. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Polisen ser inga kopplingar mellan mordet på 15-årige Ardiwan Samir och gängkriminaliteten i Malmö.
2 av 7
Polisen ser inga kopplingar mellan mordet på 15-årige Ardiwan Samir och gängkriminaliteten i Malmö. - Foto: Privat
48-årige Charles Limerius sköts kallblodigt ner. Han är okänd av polisen sedan tidigare.
3 av 7
48-årige Charles Limerius sköts kallblodigt ner. Han är okänd av polisen sedan tidigare.
Den bomb som exploderade vid 02.30-tiden, natten mot onsdagen, tros vara en vedergällning.
4 av 7
Den bomb som exploderade vid 02.30-tiden, natten mot onsdagen, tros vara en vedergällning. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Beatrice Ask får hård kritik av Malmös "starke man" Ilmar Reepalu.
5 av 7
Beatrice Ask får hård kritik av Malmös "starke man" Ilmar Reepalu. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Moderaternas Anja Sonesson är trött på Reepalus politiska pajkastning.
6 av 7
Moderaternas Anja Sonesson är trött på Reepalus politiska pajkastning. - Foto: Moderaterna Malmö
Ilmar Reepalu hävdar att Malmö inte får tillräckligt med hjälp av regeringen och Beatrice Ask.
7 av 7
Ilmar Reepalu hävdar att Malmö inte får tillräckligt med hjälp av regeringen och Beatrice Ask. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

M-toppen: "Vi är trötta på Reepalus politiska pajkastning"

Moderaterna riktar stark kritik mot att Ilmar Reepalu bara försöker samla politiska poäng när han kritiserar regeringen och Beatrice Ask.


Morden i Malmö

• 11 maj. En 36-åring skjuts till döds på en parkeringsplats vid ett kallbadhus i Sibbarp. 

• 10 juli. En 35-årig dörrvakt på en svartklubb huggs till döds efter att ha nekat personer med kopplingar till kriminella gäng.

• 21 augusti. En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i mitt i centrala Malmö av tre maskerade män.

• 24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

• 20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

• 1 februari. En 48-årig man skjuts till döds i sin bil på Fosievägen i Malmö.

MALMÖ. Det handlar inte längre om att polisen måste få mer resurser. För det har de redan obegränsat av. För att stoppa mordvågen i Malmö måste man i stället agera på flera plan - framför allt politiskt. Det hävdar moderaten Anja Sonesson, vice ordförande i kommunstyrelsen, som är trött på att Malmös "starke man" Ilmar Reepalu (S), tar varje tillfälle i akt att peka finger mot regeringen och framför allt justitieministern Beatrice Ask.

– För det första så kan vi inte ha en politisk pajkastning där vi skyller på andra hela tiden. Till skillnad från Reepalu vill jag vara konstruktiv och har krävt att han ska sammankalla ett extra kommunstyrelsemöte nu, säger Anja Sonesson till Nyheter24.

Uppgörelse mellan kriminella gäng

Som ett resultat av tisdagens mord på den 44-årige fyrbarnspappan och onsdagsnattens bombattentat mot polisstationen i samma stadsdel, Fosie, kallade polisen till en presskonferens. Enligt biträdande polismästare Hans Nordin handlar mordvågen, skottlossningarna och bombattentatet mot polishuset om en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Man tror bland annat att explosionen vid polishuset är en direkt vedergällning mot polisen, då man har rubbat maktbalansen och gängens förmåga att få in pengar. Enligt Malmöpolisens informatör Lars-Håkan Lindholm kopplas dock inte alla morden till gängkriminalitet. "Nyårsmordet" på 15-årige Ardiwan Samir och mordet på 48-årige Charles Limerius Kantatgatan den 3 januari är två exempel på det

– För att vi ska lösa morden måste folk ställa upp och berätta och vittna om vad som har hänt. Annars har vi ingen möjlighet att lösa det här. Jag är säker på att det finns folk som vet mycket mer, men som inte vågar, säger Lars-Håkan Lindholm till Nyheter24.

"Har blivit värre under Reepalus tid"

I samband med tisdagens mord på den 44-årige pappan visade sig Ilmar Reepalu på brottsplatsen senare på kvällen. Han passade då på att rikta skarp kritik mot regeringen och Beatrice Ask då han hävdar att de har gjort för lite för Malmö. Men Anja Sonesson håller inte med.

– Ilmar Reepalu har styrt i 17 år och under hans tid har det blivit värre. Han har ett ansvar i hur man är organiserad och jag menar att det inte finns någon samordning överhuvudtaget. Till exempel sköts socialtjänsten på tio olika sätt i de olika stadsdelar, säger Anja Sonesson till Nyheter24.

Tisdagens mord kan kopplas till "Nyårsmordet"

Än så länge har polisen inte gått ut med om det finns något samband mellan morden. Men nu visar det sig att det kan finnas en koppling mellan tisdagens mord på den 44-årige fyrbarnspappa och "nyårsmordet" på 15-årige Ardiwan Samir. På sin facebooksida har sonen till den 44-årige pappan lagt upp en bild där han tänder ett ljus vid 15-åringens minnesplats.

– Vi har fått flera frågor om det här, men det är inget vi kan bekräfta. Vi håller på att kartlägga hans bakgrund, säger Lars-Håkan Lindholm.

Men det finns ytterligare en koppling mellan gårdagens mord och tidigare mordoffer. Platsen där 44-årige pappan sköts ligger intill det hus där ett annat mordoffer tidigare bodde. Inte heller denna koppling vill polisen kommentera. I nuläget vill man inte heller gå ut med mer information om morden.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.