Personalen saknade bland annat kontorsmaterial och fick tävla...
1 av 3
Personalen saknade bland annat kontorsmaterial och fick tävla... - Foto: Mark Earthy / SCANPIX
om en ostbricka för att jobba så effektivt som möjligt.
2 av 3
om en ostbricka för att jobba så effektivt som möjligt. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Skolverket har tillsatt en utredning efter kritiken om missförhållanden bland de anställda på bemanningsföretaget Proffice.
3 av 3
Skolverket har tillsatt en utredning efter kritiken om missförhållanden bland de anställda på bemanningsföretaget Proffice. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Skolverket utreder Proffice efter massiv kritik

Avtalet mellan bemanningsföretaget och Skolverket fortlöper samtidigt som en utredning om missförhållandena pågår.


Missförhållanden på arbetsplatsen

Proffice har blivit hårt kritiserade sedan det framkommit att det råder allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Handläggarna har bland annat saknat mejladresser och telefoner - trots att Skolverket ställt tydliga krav om just detta.

– De enda som hade telefon och mejladress var de så kallade teamledarna, vilket innebar att vi var tvungna att gå via dem varje gång vi skulle kontakta lärarna för att kontrollera något som saknades eller var oklart i ansökan. Om de över huvud taget fanns på plats. Det var ett oerhört tidsslöseri och rättsosäkert för lärarna. Men för Proffice är det ju bara bra, de tjänar ju mer pengar ju längre tid projektet tar, säger en annan före detta anställd till Lärarnas Nyheter.

Man har även haft brist på kontorsmaterial, vilket gjort att ansökningarna arkiverats i plastbackar eftersom Proffce tyckt att det varit för dyrt med dokumentskåp.

Redan innan kritiken av missförhållanden på bemanningsföretaget Proffice kom upp till ytan hade Skolverket förlängt avtalet med sex månader.

Sedan i somras har bemanningsföretaget haft i uppdrag att förbereda handläggningen av ansökningarna om lärarlegitimationer - och de är därmed delaktiga i att avgöra tiotusentals lärares framtid.

Kritiken mot Proffice har bland annat handlat om hur arbetsledarna anordnat tävlingar om vilket arbetslag som kunnat registrera flest ansökningar på kortast tid - där vinnaren lovades en ostbricka.

– Förlängningen gjordes redan den 23 december, alltså innan media gjorde oss uppmärksamma på att det till exempel anordnas en tävling om registrering av ärenden, säger Mattias Ragert pressansvarig på Skolverket, till Nyheter24.

Tillsatt en utredning

Skolverket kan i nuläget inte kommentera huruvida man kommer att avbryta avtalet eller inte, förrän man sammanställt den utredning som just nu pågår.

– När den här kritiken kom i media reagerade vi på en gång och tillsatte en utredning som kommer att presenteras inom kort. Vad den landar i kan jag inte kommentera, det kommer vi att redogöra för i den här rapporten. Bland annat vilka vi varit i kontakt med för att få vetskap om detta, säger Ragert.

Rapporten kommer att publiceras "väl synligt" på Skolverkets hemsida.

Har ni tidigare haft planer på ett långtgående samarbete?

– Vi var ju väldigt öppna redan från början med att vi anlitat Proffice - för att snabbt komma igång med arbetet för att få ordning på organisationen. Sen är det så att det är en insats nu som ska göras där 180 000 lärare, varav många redan är ute på arbetsmarknaden ska kunna bli berättigade. Det är tighta tidsramar, säger Ragert och fortsätter:

– Vi såg att det här var en lösning som vi behövde använda oss av. Sen när de befintliga lärarna fått sina legitimationer så blir det inte lika många.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.