IT-företag vill inte ha piratpartist

"De ville inte förknippas med någon som har de här åsikterna."


I måndags chattade Jonas Bergling, Piratpartiets företrädare i Örebro, om fildelning för Nerikes Allehanda. På torsdagen fick han veta att han inte längre var välkommen tillbaka till jobbet som konsult för IT-företaget EDB, trots att hans kontrakt går ut först i april.

Lät honom gå på grund av chatten

–De sa uttryckligen att det var för att jag var med och chattade i Nerikes Allehanda. Men jag har varit noga med att aldrig blanda in mina politiska åsikter i jobbet. Det är EDBs ledning som har fattat beslutet, det kommer inte från mina närmaste chefer i Örebro, påstår Bergling till SvD.

Eftersom Bergling var anställd som konsult hos EDB hade han inget anställningsskydd hos dem. I stället är det bemanningsföretaget Poolia som tagit beslutet att han inte ska fortsätta sitt uppdrag hos EDB. Huruvida Poolia kommer hitta nya uppdrag för honom är oklart.

EDB skjuter ifrån sig ansvaret

Christine Kullgren, kommunikationschef på EDBs huvudkontor i Solna, vill inte ge några direkta kommenterar om Jonas Berglings uppdrag har avslutats på grund av hans åsikter eller ej. De hänvisar i stället till Poolia.

–Det här är en konsult som är anställd av Poolia, det är inte relevant för oss, säger hon.

"Han fick inte gå på grund av sina åsikter"

–Det är en sak mellan oss och EDB. Men jag vill kraftigt dementera att uppdraget tog slut på grund av några åsikter. Ibland kan arbetsuppgifter komma att ändras, säger Poolias vd Åsa Edman Källströmer, till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!