Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt med delar av sitt nya lag. Från vänster: Aron Etzler, partisekreterare, Josefin Brink, vice ordförande, Ulla Andersson, vice ordförande.
1 av 4
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt med delar av sitt nya lag. Från vänster: Aron Etzler, partisekreterare, Josefin Brink, vice ordförande, Ulla Andersson, vice ordförande. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Den 27 januari utsågs Löfven till ny partiledare efter Håkan Juholts avgång veckan innan.
2 av 4
Den 27 januari utsågs Löfven till ny partiledare efter Håkan Juholts avgång veckan innan. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Snart måste nye ledaren Stefan Löfven peka ut en ny väg för Socialdemokraterna - innan partiets stöd minskar ännu mer.
3 av 4
Snart måste nye ledaren Stefan Löfven peka ut en ny väg för Socialdemokraterna - innan partiets stöd minskar ännu mer. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Fredrik Reinfeldts Moderaterna är störst i landet enligt undersökningen - och stödet har ökat jämfört med förra månaden. Från 34,4 procent till 35,8.
4 av 4
Fredrik Reinfeldts Moderaterna är störst i landet enligt undersökningen - och stödet har ökat jämfört med förra månaden. Från 34,4 procent till 35,8. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Juholt har avgått – men Socialdemokraternas fortsätter rasa

Socialdemokraterna är nere på 21,9 procent i en ny mätning och väljarna flyr partiet till förmån för Vänsterpartiet.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna 3,1 procent
Moderaterna 35,8 procent
Folkpartiet 4,7 procent
Centerpartiet 4,8 procent

Miljöpartiet 11,7 procent
Socialdemokraterna 21,9 procent
Vänsterpartiet 10,3 procent

Sverigedemokraterna 6,9 procent

Undersökningen baserades på svar från 1 509 personer som tillfrågades under perioden 1 januari-2 februari.

SVERIGE. En månad fylld av misstag, krismöten och till slut partiledaren Håkan Juholts avgång har gett utslag i opinionen för Socialdemokraterna. I Metro/Yougovs senaste mätning är partiet nere på 21,9 procent av stödet. Den nye ledaren Stefan Löfven har med andra ord en tuff uppgift framför sig.

Samtidigt framstår det som allt tydligare att Vänsterpartiet ökar för varje gång som S tappar. Jonas Sjöstedts parti landar på 10,3 procent i mätningen, en ökning med 3,9 procentenheter. Men det är trots allt positivt att väljarna går till ett annat oppositionsparti, menar socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det hade varit värre för oppositionen om S-väljarna hade gått till borgerligheten, säger han till Metro.

Bland kvinnorna är Vänsterpartiet ännu större. Hela 12,9 procent av de tillfrågade kvinnorna skulle rösta på V om det var val i dag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.