Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012.
1 av 6
Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
15-årige Ardiwan Samir sköts till döds på nyårsnatten.
2 av 6
15-årige Ardiwan Samir sköts till döds på nyårsnatten. - Foto: Privat
Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011.
3 av 6
Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Polisen har fortfarande ingen gripen för något av morden.
4 av 6
Polisen har fortfarande ingen gripen för något av morden. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
En polisstation i Malmö sprängdes efter det senaste mordet.
5 av 6
En polisstation i Malmö sprängdes efter det senaste mordet. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Tvåbarnspappan Charles Limerius sköts till döds på Kantatsgatan i Malmö. Mordet förbryllar polisen eftersom Limerius inte kan knytas till den undre världen.
6 av 6
Tvåbarnspappan Charles Limerius sköts till döds på Kantatsgatan i Malmö. Mordet förbryllar polisen eftersom Limerius inte kan knytas till den undre världen. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

"Golarbråket" startskott för mordvågen i Malmö?

De tio morden på Malmös gator den senaste tiden kan ha sin förklaring i den ökade konkurrensen om droghandeln i Malmö. Gängen tros också beskylla varandra för att informera polisen om rivalernas knarkaffärer.


Morden i Malmö

• 11 maj. En 36-åring skjuts till döds på en parkeringsplats vid ett kallbadhus i Sibbarp. 

• 10 juli. En 35-årig dörrvakt på en svartklubb huggs till döds efter att ha nekat personer med kopplingar till kriminella gäng.

• 21 augusti. En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i mitt i centrala Malmö av tre maskerade män.

• 24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

• 20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

• 1 februari. En 48-årig man skjuts till döds i sin bil på Fosievägen i Malmö.

I april 2011 lyckades Malmöpolisen spränga en internationell amfetaminliga och flera personer med kopplingar till Malmös undre värld greps. En månad senare sköts en 36-årig man med kopplingar till M-falangen ner på öppen gata i stadsdelen Sibbarp i Malmö. Enligt uppgifter ska 36-åringen ha dödats för att han pekades ut som informatör åt polisen, "golare", och beskylldes för att ha tipsat myndigheterna om amfetaminligan.

Efter en tids utredning grep polisen en 18-årig man misstänkt för mordet. Han är son till en av de som åtalas i amfetaminfallet. 18-åringen släpptes dock senare och avskrevs helt från misstankar. Det så kallade golbråket - och amfetaminligans fall - kan vara de utlösande faktorerna för den mordvåg som skakat Malmö sedan våren 2011.

– Jag förstår den kopplingen. Händelserna skedde i samma veva och det framkom även uppgifter hos oss om att mordet på 36-åringen skulle ha med nyligen gjorda amfetaminbeslag att göra, säger kommissarie Jan-Bertil Cederholm till Nyheter24.

Cederholm vill inte kommentera om det funnits eller finns någon polisinformatör. Han vill inte heller gå in på de omständigheter som ledde fram till gripandet av 18-åringen.

– Det är rätt att han är son till en av de åtalade i amfetaminfallet. Men mer vill jag inte säga, säger Cederholm.

Tillslaget mot amfetaminligan kan även ha fått andra ekonomiska konsekvenser i Malmös undre värld. Ligans smuggling misstänks ha varit omfattande och polisen stängde bland annat ner tre amfetaminfabriker i Bulgarien. Enligt polisen kan konflikter därför ha uppstått även mellan andra gäng som siktade på att ta över det tomrum ligan lämnade efter sig. Att ligan sprängdes kan helt enkelt ha orsakat ringar på vattnet långt större än man först anade.

– De här gängens verksamhet finansieras till stor del av handel med olika droger. Vi skadade det här nätverkets ekonomi allvarligt. Men sedan vet vi också att det tar en viss tid och sedan är det andra kriminella nätverk som försöker ta över deras områden, konstaterar Lars Hansson, nationell narkotikaspecialistTullverket.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.