Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD.
Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Sverigedemokrat utesluts efter moskéuttalande

Sverigedemokraten Lennart Carlström sade i teve att han inte förknippar moskéer "med något rysligt" och att han vill vara nyanserad när det kommer till invandring. Nu tvingas han bort från partiet för att inte ha följt partilinjen.


Lennart Carlström, som sitter i Härnösands kommunfullmäktige, utesluts ur Sverigedemokraterna. I en intervju med SVT frångick Carlström partilinjen om bland annat moskébyggen. Han sade även att han vill vara nyanserad när det kommer till uttalanden om invandring och flyktingmottagande – något som gör att han inte får sitta kvar.

– För mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar att Carlströms ideologiska uppfattning går stick i stäv med partiets och ligger till grund för uteslutningen.

– Sverigedemokraterna är tydligt profilerade inom invandringsfrågan som ett parti som vill minska invandringen. När då Carlström i teve säger att han inte alls vill minska invandringen till kommunen utan istället ser positivt på den invandring som sker till kommunen uppstår en förtroendeproblematik gentemot partiets väljare, skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Carlström håller med om att han inte prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga. Han menar dock att situationen i Härnösand inte går att jämföras med den i Malmö.

– Vi har inga problem med invandrare och kan inte arbeta utirån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström till Expo.se.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.