Numera måste ordningsvakter i Stockholms tunnelbana ha den nya uniformen.
1 av 3
Numera måste ordningsvakter i Stockholms tunnelbana ha den nya uniformen. - Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
G4S, som är verksamma i Stockholms tunnelbana, säger till Nyheter24 att de bara fått in positiva reaktioner kring de nya uniformerna.
2 av 3
G4S, som är verksamma i Stockholms tunnelbana, säger till Nyheter24 att de bara fått in positiva reaktioner kring de nya uniformerna. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Så här ser den nya ordningsvakten ut, fast med reflexväst. Den här fått kritik för att vara alldeles för lik polisens dito.
3 av 3
Så här ser den nya ordningsvakten ut, fast med reflexväst. Den här fått kritik för att vara alldeles för lik polisens dito. - Foto: Polisen.

Vakternas nya uniform skrämmer bort kunderna

När de nya ordningsvaktsuniformerna presenterades sades det att vakterna skulle se ut som poliser. Men någon förväxling har inte skett. Däremot har andra problem blossat upp efter reformen.


Ordningsvakters befogenheter

Här är tre exempel av de viktigaste befogenheterna som ordningsvakter har när det gäller olika ingripanden:

- Får gripa personer som gör sig skyldiga till brott som kan leda till fängelse och fångas "på bar gärning eller flyende fot".

- Får avvisa, avlägsna eller omhänderta personer som stör den allmänna ordningen eller för att avvärja brott.

- Får ta alkohol i beslag.

STOCKHOLM. Ordningsvakter i bland annat Stockholms kollektivtrafik har sedan en dryg vecka tillbaka börjat använda de tidigare hårt kritiserade nya uniformerna som har sagts likna polisens.

Men de har inte misstagits för poliser - i stället oroas branschen nu för att fler kunder till bevakningsföretagen väljer att minska sina beställningar. När de nya föreskrifterna klubbades igenom varnade branschorganisationen Sweguard för att fler skulle vända sig till väktare - som inte har samma befogenheter - eftersom de fortsatt kan vara mer diskreta vad gäller kläderna.

– Det som vi märkt är att kunder drar ned på antalet ordningsvakter, till exempel på sjukhus där man tidigare haft ordningsvakter på exempelvis akutmottagningar, säger Mikael Johansson, presschef på Sweguard, till Nyheter24 och fortsätter:

– Tio köpcentrum kommer att sluta med ordningsvakter när allt trätt i kraft. Det kommer få jättestora konsekvenser och dessutom är det en ökad belastning för polisen.

De nya uniformen har dock slagit igenom till fullo ännu. Just nu gäller kraven endast nyanställda. De som arbetat som ordningsvakt tidigare än den 1 december 2010 behöver inte byta förrän den 1 december 2012.

G4S
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!