BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.
1 av 4
BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan. - Foto: Johan Bergling
Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011.
2 av 4
Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Emma Igelström är en av de som kritiserat Göran Hägglund för att vara arrogant.
3 av 4
Emma Igelström är en av de som kritiserat Göran Hägglund för att vara arrogant. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Göran Hägglund säger att regeringen årligen skänker pengar till BRIS men att han inte vet hur mycket.
4 av 4
Göran Hägglund säger att regeringen årligen skänker pengar till BRIS men att han inte vet hur mycket. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Hägglunds försvar: "BRIS inbjudan föll mellan stolarna"

REPORTAGE. DEL 3. Göran Hägglund prioriterade bort möte om psykisk ohälsa: "Jag gjorde alla möjliga andra saker"


Så många tjejer mår dåligt

Nästan en femtedel av de som hör av sig till BRIS berättar att de på ett eller annat sätt mår dåligt. I statistiken från 2011 talar könsfördelningen sitt tydliga språk. 87 procent av de som kontaktar BRIS är unga tjejer.

Här är antalet kontakter över varje område:

Självmord/Självmordstankar: 1 593

Självdestruktivitet: 1 402

Ätstörningar: 772

Annan psykisk ohälsa: 2 462

Vill du läsa hela 2011 års rapport gör du det här.

Här hittar du del 1 och 2 i serien om psykisk ohälsa bland unga tjejer.

STOCKHOLM. "Inbjudan föll mellan stolarna"

Så försvarar Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund det missade BRIS-mötet om "psykisk ohälsa".

– Det är väldigt mycket man vill gå på och jag kan inte svara på om det fanns tid i kalendern, säger Göran Hägglund till Nyheter24.

Vad gjorde du i stället då?

– Jag gjorde alla möjliga andra saker. Jag arbetade bland annat med regeringsplanering.

Förutom Hägglund var även Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) inbjuden till BRIS-mötet. Enligt BRIS ska inbjudan ha skickats till Larsson redan i december, men hennes presskontakt Marcus Jonsson menar att det inte stämmer.

– Vi fick inbjudan den 3 januari. Vi hänvisade dock dem till Göran Hägglund då det är hans område, säger Marcus Jonsson till Nyheter24.

Socialministern Göran Hägglund menar att han, trots det bortprioriterade mötet, är den som satsat mest pengar på barn- och ungdomspsykiatrin - och att BRIS vet om detta. Hägglund berättar också att han för 14 dagar sedan deltog på en avslutning med 14 kommuner i ett projekt om barns och ungas psykiska ohälsa.

Vad gör ni konkret för de unga tjejerna som mår dåligt?

– Den här regeringen har satsat 900 miljoner per år på det här. Sedan satsar vi över 200 miljoner kronor för att för att korta väntetiderna till barn och ungdomspsykiatrin. Det är viktigt att man får komma på det där besöket inom 30 dagar. Sedan behövs det mer stöd till föräldrar så de kan klara av sin roll bättre.

– Sedan skänker vi även pengar till BRIS.

Hur mycket då?

– Det kan jag inte svara på.

Har ni utvärderat det ni har gjort tidigare?

– Alla satsningar vi gör ger vi uppdrag till olika myndigheter att följa upp. Till exempel brukar det ligga ute hos statskontoret.

Varför tror du så många unga mår dåligt i dag?

– Jag tror att vi lever i ett samhälle där vi har för få tillfällen att vara dem som vi är. Vi spelar roller i olika sammanhang. Vi erbjuds för få arenor där vi kan vara oss själva. I dag är tempot väldigt högt och vi ska prestera hela tiden. Och till skillnad från när jag var ung finns möjligheten att man kan göra allting, säger Göran Hägglund och fortsätter:

– Sedan tror jag att föräldrar måste tillbringa mycket mer tid med sina barn också.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.