Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
29 491
reaktioner idag

Mordvågen i Malmö kopplas till blufföretag

Publicerad 2012-02-12 18:17
 • BILD 1 av 3
  Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Blufföretag, Skottlossning, Polis, Malmo, mord, Kriminella, Kriminellt, Mordvåg, Internet, Bedragare, Motiv, Gängkrig, Bedrägerier, Död, Gang, Bluff

  Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012.

 • BILD 2 av 3
  Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Död, Skottlossning, Kriminella, Mordvåg, Bedrägerier, Malmo, Polis, mord, Bluff, Motiv, Bedragare, Internet, Blufföretag, Kriminellt, Gang, Gängkrig

  Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011.

 • BILD 3 av 3
  Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX Skottlossning, Kriminellt, Kriminella, Bluff, Motiv, Bedrägerier, Bedragare, Blufföretag, Malmo, mord, Internet, Gang, Mordvåg, Gängkrig, Polis, Död

  48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj.

Enligt källor kan flera av morden i Malmö kopplas till internetrelaterade blufföretag och ekonomiska bedrägerier.

0 personer rekommenderar detta.

Tio mord sedan i maj 2011, men polisen har endast lyckats gripa fyra personer misstänkta för ett av dem. Nu kan man dock vara motivbilden på spåren. Enligt initierade källor till TT ska minst fyra av mordoffren ha kopplingar till blufföretag som ägnar sig åt att lura småföretagare.

– Vi går inte in på vilka spår vi arbetar efter, säger operative chefen för länskriminalen i Skåne Börje Sjöholm, till TT.

En av de skjutna ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar. I Sverige finns det mellan 50 och 60 blufföretag, varav de största återfinns i Malmöområdet. Företagen lurar småföretagare med hjälp av trakasserier och får dem att betala för tjänster de inte bett om.

De som vägrar betala blufföretagens påhittade fakturor hotas med kronofogden. Enligt Svensk Handel omsätter blufföretagen 1,2 miljarder kronor årligen. Och polisen tror att konflikterna i Malmös undre värld kan ha kopplingar till dessa företag.

– Personerna bakom dessa företag lever ett mycket farligt liv. Så sent som i augusti förra året mördades en man med anknytning till ett tongivande blufföretag av konkurrenter i Thailand, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till TT.


0 personer rekommenderar detta.

KOMMENTARER

Text
Underskrifter
10371
 • Mer idrott i grundskolan – högre betyg
 • 15 minuters träning om dagen förlänger livet – flera år
 • Idrott kan motverka ångest och depressioner
Är det någonting du vill se hos framtidens ungdomar? Bidra till en förändring:

Skriv under här
Skriv under här
Skicka
Inga namn kommer att publiceras, läs mer här