Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012.
1 av 3
Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011.
2 av 3
Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj.
3 av 3
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Mordvågen i Malmö kopplas till blufföretag

Enligt källor kan flera av morden i Malmö kopplas till internetrelaterade blufföretag och ekonomiska bedrägerier.


Morden i Malmö

• 11 maj. En 36-åring skjuts till döds på en parkeringsplats vid ett kallbadhus i Sibbarp. 

• 10 juli. En 35-årig dörrvakt på en svartklubb huggs till döds efter att ha nekat personer med kopplingar till kriminella gäng.

• 21 augusti. En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i mitt i centrala Malmö av tre maskerade män.

• 24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

• 20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

• 1 februari. En 48-årig man skjuts till döds i sin bil på Fosievägen i Malmö.

Tio mord sedan i maj 2011, men polisen har endast lyckats gripa fyra personer misstänkta för ett av dem. Nu kan man dock vara motivbilden på spåren. Enligt initierade källor till TT ska minst fyra av mordoffren ha kopplingar till blufföretag som ägnar sig åt att lura småföretagare.

– Vi går inte in på vilka spår vi arbetar efter, säger operative chefen för länskriminalen i Skåne Börje Sjöholm, till TT.

En av de skjutna ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar. I Sverige finns det mellan 50 och 60 blufföretag, varav de största återfinns i Malmöområdet. Företagen lurar småföretagare med hjälp av trakasserier och får dem att betala för tjänster de inte bett om.

De som vägrar betala blufföretagens påhittade fakturor hotas med kronofogden. Enligt Svensk Handel omsätter blufföretagen 1,2 miljarder kronor årligen. Och polisen tror att konflikterna i Malmös undre värld kan ha kopplingar till dessa företag.

– Personerna bakom dessa företag lever ett mycket farligt liv. Så sent som i augusti förra året mördades en man med anknytning till ett tongivande blufföretag av konkurrenter i Thailand, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till TT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.