Om du hyr i andrahand och  misstänker att du betalar för hög hyra och har tagit reda på fakta som pekar på att det är så, kan du begära en prövning av hyran.
1 av 6
Om du hyr i andrahand och misstänker att du betalar för hög hyra och har tagit reda på fakta som pekar på att det är så, kan du begära en prövning av hyran. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Undvik att hyra av personer som inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt.
2 av 6
Undvik att hyra av personer som inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Enligt uthyraren har hyran höjts med tio procent på grund av att den är möblerad.
3 av 6
Enligt uthyraren har hyran höjts med tio procent på grund av att den är möblerad. - Foto: Faksimil/Blocket
Uthyraren vet inte vad grundhyran ligger på.
4 av 6
Uthyraren vet inte vad grundhyran ligger på. - Foto: Faksimil/Blocket
Uthyraren säger att inget pådrag har gjorts för möbler, utan detta är grundhyran.
5 av 6
Uthyraren säger att inget pådrag har gjorts för möbler, utan detta är grundhyran. - Foto: Faksimil/Blocket
Uthyran påstår att detta är grundhyran, men hänvisar till mejl vid frågor.
6 av 6
Uthyran påstår att detta är grundhyran, men hänvisar till mejl vid frågor. - Foto: Faksimil/Blocket

Blir du också blåst av andrahandsvärden?

Få vet vilka regler som gäller vid andrahandsuthyrning. De flesta som hyr i andrahand har rätt att få tillbaka pengar om de betalar för höga hyror.


Bra att veta om andrahandsuthyrning:

Hyra andrahandslägenhet:
Hyran för en andrahandsbostad får inte vara oskäligt hög i förhållande till vad som kan anses som normal hyra för en likvärdig lägenhet på orten.

Hyra rum:
Hyran för ett möblerat rum får inte vara proportionellt påtagligt högre än den summa hyresvärden betalar för hela bostaden.

Hyrespåslag:
Hyresnämnden har ofta godtagit ett hyrespåslag på lägenhetens bruksvärdeshyra på cirka 10-15 procent när lägenheten är fullt möblerad.

Utöver möbler ingår ibland även till exempel fri hushållsel, betald tv-licens och p-plats som bostadsrättshavaren hyr separat. Upplåtaren har då rätt att lägga på en summa som motsvarar de faktiska kostnaderna.

Deposition:
Andrahandsuthyrare har rätt att ta ut en deposition. Eller ta ut förskottshyra.

Besittningsskydd:
Tyvärr är besittningsskyddet relativt svagt för dig som bor i andra hand. Du har rätt att fortsätta bo i andra hand, men du får räkna med att flytta om förstahandshyresgästen blir uppsagd eller själv vill bo i lägenheten.

Du får besittningsskydd efter två år och då endast gentemot förstahandshyresgästen, aldrig gentemot hyresvärden.

 

Allmänt:
Exakt hur många det är som hyr i andrahand är svårt att säga. Enligt en rapport från Boverket finns ingen säker statistik eftersom många hyr ut svart. Rapporten varnar även för sidan Björnbytare.se som anses vara en plats för bedragare och svartmäklare.

Antal lägenheter som sagts upp sedan 2007 på grund av olovlig andrahanduthyring: 750 (Svenska Bostäder)

Bristen på hyresrätter i Stockholm bidrar till att en andrahandslägenhet ofta är det enda alternativet för desperata bostadssökare. Många sökande tvingas betala höga ockerhyror när de hyr en andrahandslägenhet. Eftersom få vet vilka regler det är som gäller vid andrahandsuthyrning lyckas många uthyrare komma undan med de orimligt höga hyrorna.

Enligt en granskning av Sveriges Radios Ekot gjort har nio av tio som tvingats betala oskäliga hyror rätt att få tillbaka pengarna av uthyraren. Med oskäliga hyror menas ett belopp som är väsentligt högre än hyran för likvärdiga hyresbostäder i området. Anmälan sker till hyresnämnden.

Svårt att bli informerad om grundhyran

Nyheter24 har anonymt sökt andrahandslägenheter via Blocket för att ta reda på hur öppna uthyrare är om eventuella påslag på grundhyran.

Den första personen Nyheter24 når hävdar först att annonsbeloppet 13 000 kronor är grundhyran, men ändrar sig sedan och påstår att hyran höjts med 10 procent eftersom lägenheten är möblerad. Personen ber oss sen mejla eventuella frågor men skickar snart ett sms om att vi inte ska höra av oss.

En annan värd säger sig inte ens själv vara medveten om vad grundhyran ligger på. Personen är inte heller säker på om de 13 000 kronor han kräver är för mycket.

Ytterligare en person hänvisar mejl om vi har frågor men påstår att den mycket höga hyran är densamma som den verkliga grundhyran. En annan andrahandsvärd hävdar att 10 000 är grundhyran och att inget påslag görs för möbler.

Att många andrahandsvärdar ljuger står helt klart, om uppgifterna som de Nyheter24 varit i kontakt med är korrekta vet i nuläget bara uthyraren.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.