Drygt ett år efter självmordsbombaren  Taimour Abdulwahab kommer en ny strategi att presenteras.
1 av 3
Drygt ett år efter självmordsbombaren Taimour Abdulwahab kommer en ny strategi att presenteras. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Regeringen menar att Sverige måste bli bättre på att möta hotet från terrorismen.
2 av 3
Regeringen menar att Sverige måste bli bättre på att möta hotet från terrorismen. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SCANPIX
Justitieminister Beatrice Ask menar att det handlar om att "förbereda oss för om någonting skulle hända".
3 av 3
Justitieminister Beatrice Ask menar att det handlar om att "förbereda oss för om någonting skulle hända". - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Regeringen: "Verklig risk för terrorattentat i Sverige"

På onsdagen presenteras en ny svensk strategi för att bättre kunna möta hotet från terrorism.


Risk för attentat mot svenska intressen

I regeringens nya strategi för att möta hot mot terrorism skriver regeringen:

”Hotet från terrorism är föränderligt över tid. Utförda attentat och avbrutna attentatsplaner har visat att det finns en verklig risk för terroristattentat i Sverige eller mot svenska intressen”.

- Det är alldeles uppenbart att det finns hotbilder, och att man måste ta riskerna på allvar, säger Beatrice Ask till SvD.

STOCKHOLM. Enligt regeringen finns det en verklig risk för terrorattentat i Sverige. Därför väljer man nu att öppna upp för att ge Säpo, FRA och underrättelsetjänsten Must större rättigheter att kunna utbyta information.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss för om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask, till SvD.

Ändra reglerna om sekretess

Säpo, FRA och Must vill att reglerna om sekretess och behandling av personuppgifter ska ändras, något som regeringen kan komma att överväga.

SvD har tagit del av regeringens nya terrorplan som kommer att presenteras på onsdag. Där står bland annat att förslaget om att återkalla medborgarskap från en person som tidigare försökt dölja anknytning till terroristbrott inte kommer att fullföljas.

Däremot kommer man att ge större resurser till Säpo, utöka samarbetet med andra länder och ge mer pengar till Finansinspektionen för att på så sätt förhindra finansiering till terrorism.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!