Mamman har målat upp en fantasivärld för sonen under flera års tid. OBS personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Mamman har målat upp en fantasivärld för sonen under flera års tid. OBS personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Björn Larsson-Ask/AP/Scanpix

Kvinna håller son fången i fantasivärld där smurfar påstås finnas på riktigt

Enligt en lex Sarah-anmälan har en mamma i minst fyra års tid hållit sin assistansberoende son fången i en fantasivärld där smurfar och rymdvarelser påstås finnas på riktigt.


Mamman, som också är anställd som sonens personliga assistent, har enligt anmälan även tvingat de fyra andra assistenterna att spela med i sonens fantasivärld. I fantasivärlden påstås rymdvarelser och smurfar finnas på riktigt och enligt anmälan har lögnerna till slut ändrats och blivit så stora att sonen farit illa av att inte förstå vilken värld som är verklig.

– Jag är övertygad om att mamman haft ett gott uppsåt. Men någonstans på vägen har det blivit tokigt och så har det bara fortsatt, säger Socialförvaltningens inspektör Pia Waldermarson till Nyheter24.

"Han har svarat med ett självdestruktivt beteende"

I lex Sarah-anmälan skriver socialnämnden att sonen har utsatts för allvarliga missförhållanden och svarat med ett självdestruktivt beteende.

– Om man lever i en föreställningsvärld kan det bli svårt att förhålla sig till den verkliga världen. Det blir extra svårt för en person som har en funktionsnedsättning, säger Waldemarson.

Mammans ombud: "Det stämmer inte"

Willy Engebrethsen, rättsombud för riksförbundet Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, menar dock att uppgifterna inte stämmer. Han säger att anmälan till socialstyrelsen är ett tecken på kommunens bristande kompetens.

– Det finns en naturlig förklaring till det här och det är att han har ett stort intresse för seriefigurer. Det har använts som pedagogik från särskolan och de har stöttat mamman, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Vi kommer att ta kontakt med socialstyrelsen och inleda en diskussion, säger Willy Engebrethsen.

Efter anmälan har mamman valt att lämna den kommunala utföraren av assistansen och gått över till ett annat bolag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.