"Isak" på Tanjas tycker att man bör fråga en deprimerad person om den har haft sex.
1 av 2
"Isak" på Tanjas tycker att man bör fråga en deprimerad person om den har haft sex. - Foto: Faksimil annons
"Sofia" på "Ring Viktoria" säger att anden inte tycker om att bli intervjuad.
2 av 2
"Sofia" på "Ring Viktoria" säger att anden inte tycker om att bli intervjuad. - Foto: Faksimil annons

Sierskan: "Anden tycker inte om att bli intervjuad"

NYHETER24 REPORTAGE. DEL 2. När Nyheter24:s reporter ringer fem olika spålinjer visar det sig att alla kopplar till samma personer - som ger helt olika svar. När de senare konfronteras gör de allt de kan för att bortförklara sig.


Nyheter24 granskar spålinjerna

Var och vartannat svenskt magasin innehåller annonser för spålinjer och på nätet finns en mängd olika varianter på linjer att ringa. 

Det har visat sig att var tredje kvinna och var sjunde man tror på det övernaturliga, samtidigt som polisen i flera fall använder sig av medium för att få hjälp att lösa brott. Människor som vill ha råd, hjälp och är i behov av tröst är villiga att betala höga summor för att få lyssna på vad sierskan har att säga.

Men kan man lita på vad som sägs? Vem är egentligen personen bakom den lugna rösten?

Nyheter24 granskar sierskor och spålinjer i en reportageserie på fem delar.

De utvalda annonserna är tagna från en och samma annonssida i ett av Sveriges största modemagasin.

Alla nummer är olika, och enligt annonserna säger de sig leda till olika, enskilda personer med olika inriktningar. Men alla nummer kopplas till samma personer.

När Nyheter24 försöker ta reda på vem som ligger bakom linjen så visar det sig vara näst intill omöjligt. Annonserna leder till olika boxadresser på olika platser i Sverige och på nummerupplysningen hänvisas numren till ett it-bolag.

Det visar sig senare att det är en enskild person som lägger in alla annonser. En person som tjänar nästan en miljon kronor om året, men som saknar adress.

Här finns del 1.

Enligt annonserna går spålinjerna till en enskild person som bland annat kan hjälpa dig med kärlek, pengar och ekonomi. Nyheter24 bestämmer sig för att testa och det visar sig att det mest handlar om skyhöga samtalskostnader och en massa struntprat.

Efter fem olika samtal, med fem olika personer, återupptas kontakten, men den här gången som journalist och inte som deprimerad 24-åring.

Jag har ringt till flera personer på era spålinjer och fått helt skilda svar - hur kommer det sig?

– Du kan inte få samma svar från alla personer. En del kan man inte lita på. En del av spådomen stämmer inte. Det man känner är inte alltid hundra procent, säger "Isak" på "Tanjas spålinje".

"Anden tycker inte om att bli intervjuad"

Sierskorna får plötsligt en helt annan ton. Efter att "Sofia" först försökt påbörja en ny spåsession för att sedan inse att det handlar om något annat, så blir hon skeptisk.

– Anden tycker inte om att bli intervjuad av en journalist. Det ser jag i mina kort.

Därefter börjar bortförklaringarna. Hon vägrar säga vad bolaget som ligger bakom "Ring Viktoria" heter och hon vill inte svara på varför samma personer finns på alla linjer. Att spådomarna blivit olika menar hon beror på "dåliga energier".

Hur kan du spå en person som inte finns?

– Jag kan inte spå när du ringer och testar mig, anden tycker inte om att bli testad. Men en duktig kvinna kan se om du testar mig.

Då borde du väl ha känt det?

– Jag kan säga att vi har pratat tidigare, jag kan känna dina energier. När du ringer och betalar måste jag spå dig. 

"Du får ringa chefen"

"Lotta" på "Indiana spålinje" svarar direkt att vi får vända oss till hennes chef. Men hon vägrar lämna ut namnet på vare sig chefen eller bolaget - samtidigt som hon påstår att hon vill "spela med öppna kort".

Men kontaktuppgiterna saknas?

– Det har till och med jag klagat på som är anställd. Det är ju så att det är en liten annons, och på en liten annons får man inte plats med allt.

Men om vi ska spela med öppna kort kan du väl ge mig numret till din chef?

– Vi behöver inte gå in på det, jag får inte spela hänvisare.

"Lotta" börjar därefter prata om tystnadsplikt, säger att hon inte jobbar svart (utan att ha fått frågan) och att varierande humör kan ge olika spådomar. Men något vettigt svar på varför spådomarna är helt olika kan hon inte ge.

"Man ska fråga om du har haft sex"

"Isak" medger visserligen att spådomarna inte alltid stämmer och att man inte kan lita på alla (här inkluderar han inte sig själv). Han kan dock inte förklara hur det kommer sig att han kan spå en person som inte finns.

När jag ringde till dig och utgav mig för att vara en deprimerad tjej började du fråga mig om jag har haft sex eller inte. Tycker du att det är en relevant fråga att ställa till någon som mår dåligt?

– Det är ingen ovanlig fråga. Man ska fråga om du har haft sex sista tiden eller inte. Det är för din kärlek och din hälsa - det är klart alla behöver ha sex. Det är en fråga som man frågar. Du mår inte bra, man känner om du har haft sex. Det ska man inte fråga menar du?

Människor som redan mår dåligt kanske mår sämre av att få sådana frågor av en okänd, äldre man?

– Du pratar inte med någon privatperson, du pratar med en spåman. Jag säger inte att det är ovanligt eller något konstigt. Vi har tystnadsplikt, säger han och skrattar.

När han inser att skrattet inte uppskattas tystnar han.

– Om jag gjorde något fel mot dig jag ber om ursäkt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!