Polisen menar att mannen aldrig skulle ha släppts.
1 av 3
Polisen menar att mannen aldrig skulle ha släppts. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Här säkrar polisen teknisk bevisning utanför bostadshuset där kvinnan höggs i hjäl.
2 av 3
Här säkrar polisen teknisk bevisning utanför bostadshuset där kvinnan höggs i hjäl. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Kvinnan mördades inför parets gemensamma barn.
3 av 3
Kvinnan mördades inför parets gemensamma barn. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Kvinna var på flykt från ex-sambo – nu misstänks han ha mördat henne

I fredags knivmördades en 38-årig kvinna i Malmö. Hennes 45-årige ex-sambo är nu gripen misstänkt för mordet.


Kan utredas av haverikommission

Efter mordet har det från flera håll riktats kritik mot myndigheterna som ska skydda kvinnor. Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, tror att fallet i Malmö kommer att blir det första som utreds av Socialstyrelsens haverikommission.

En av 2012 års nya lagar rör just våld i nära relationer. Varje gång en kvinna mördas av sin partner ska Socialstyrelsen utreda vad som gick fel. Haverikommissionen ska utreda var samhället brustit.

– Mannen släpptes trots att han dömts för allvarliga brott mot kvinnan. Det vittnar om stor okunskap. All forskning visar att det här är brottslighet som upprepar sig. En man som misshandlat sin fru eller flickvän en gång gör det nästan alltid igen, säger Angela Beausang till Sydsvenskan.

I december dömdes den 45-åriga mannen till ett års fängelse för olaga frihetsberövande. När hans 38-åriga sambo ville lämna honom band han henne och krävde att de skulle bli tillsammans igen. Sedan händelsen har kvinnan levt på en hemlig adress i Malmö, det skriver Aftonbladet.

Men trots att 45-åringen dömdes i tingsrätten och bedömdes som farlig sattes han på fri fot i väntan på att hovrätten skulle ompröva fallet. I fredags knivhöggs 38-åringen till döds inför sina barn på öppen gata i Malmö. Strax därefter greps 45-åringen misstänkt för dådet, uppger Aftonbladet.

– Han skulle aldrig ha släppts fri, säger polisinspektör Roger Carlström till Sydsvenskan.

Oförstående till att han inte hölls inlåst

Roger Carlström, som utredde 45-åringen efter det tidigare överfallet, och kvinnans familj är oförstående till att 45-åringen inte hölls inlåst i väntan på rättegång.

– Det var just detta som vi befarade. Kvinnan hade polisskydd, bland annat en larmtelefon, men hon hann aldrig ringa på den, säger polisinspektör Roger Carlström till Sydsvenskan.

Grannar varnade polis före dådet

45-åringen tog separationen från 38-åringen hårt och uppges flera gånger ha sagt att han vill ta livet av sig. Det gick så långt att mannens grannar ringde till polisen och varnade för att han skulle skada sig själv.

– Utredaren sade att hon inte fick tag på 45-åringen, säger Carlström till Sydsvenskan.

Bara timmar senare mördades den 38-åriga kvinnan.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!