Den nya tekniken låter oss vara uppkopplade dygnet runt om vi vill. Men vi har ännu svårt att kombinera det med de så viktiga mötena mellan människor.
1 av 3
Den nya tekniken låter oss vara uppkopplade dygnet runt om vi vill. Men vi har ännu svårt att kombinera det med de så viktiga mötena mellan människor. - Foto: L.G. Patterson/SCANPIX
Wordfeud kanske är ett sätt att vara "avkopplat uppkopplad"?
2 av 3
Wordfeud kanske är ett sätt att vara "avkopplat uppkopplad"? - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Fler och fler ungdomar får enligt läkare sömnproblem av uppkopplingshetsen. Men det är snarare ett gift, och ett ganska förföriskt sådant, menar forskare.
3 av 3
Fler och fler ungdomar får enligt läkare sömnproblem av uppkopplingshetsen. Men det är snarare ett gift, och ett ganska förföriskt sådant, menar forskare. - Foto: Jeff Roberson / AP / SCANPIX

Drömscenariot - "Avkopplat uppkopplad"

EN UPPKOPPLAD GENERATION DEL 2. Ny teknik har gett oss möjligheten att vara ständigt uppkopplad - har något gått förlorat eller är det en uteslutande positiv utveckling?


"I dag ska man ju vara vaken 24 timmar"

I samband med en intervju med Stewe Alm på Rikskriminalpolisen på tal om smuggling av narkotika "avslöjade" han en annan aspekt av den så kallade uppkopplingshetsen - drogtrenderna.

– De mer introverta drogerna som var populära på 70-talet är på väg bort. Nu är trenden mer profilerade centralstimulerande droger. I dag ska man ju vara vaken 24 timmar om dygnet och ha massa vänner, säger han till Nyheter24.

INTERNET. I takt med att fler och fler fått eller skaffat sig möjligheten att alltid vara uppkopplade och tillgängliga har det, enligt de flesta experterna, också uppstått flera problem.

– Vi har fortfarande svårt att hantera hur vi kombinerar den nya tekniken med de mellanmänskliga mötena. Där har vi mycket att lära, säger Mikael Wiberg, professor i informatik vid Umeå universitet, till Nyheter24.

Hans drömscenario är att vi till slut på ett avslappnat sätt ska kunna kombinera tekniken och verkligen integrera den i våra liv.

– När vi väl hittat förhållningssätt som fungerar tror jag att vi kan bli avkopplat uppkopplade, säger han.

"Uppkopplingen är snarare ett gift"

I början av februari varnade läkare för att "uppkopplingshetsen" leder till sömnproblem hos unga. Men Mikael Wiberg ser det varken som en stress eller en hets.

– Det är snarare ett gift. Det finns något förföriskt i att ladda upp något på nätet och hoppas att det sprids, att sitta och uppdatera sin smartphone i hopp om att det hänt något nytt, säger han.

Psykologen Per Naroskin menar att det finns en skillnad i att vara ständigt uppkopplad i jobbet och privat. Hemma kanske man vill ha mycket information och annat men på jobbet kan det vara skönt att slippa.

I övrigt tror han inte att vi gått miste om något i och med att vi alltid ska vara tillgängliga. Däremot ser han faror med ständig "multi-tasking".

– Man har ersatt att göra "en sak i taget". Jag tror inte att man motionerar mindre eller är med familjen mindre men det är väldigt sällan som man gör en sak åt gången. Det tror jag är en dålig sida med att ständigt vara uppkopplad, säger Naroskin till Nyheter24.

"Knappt legitimt att stänga av mobilen"

I takt med utvecklingen och tillgängligheten har också kraven på människorna bakom en dator eller en smartphone ökat, menar Mikael Wiberg.

– Till exempel, om du svarar blixtsnabbt på mejl kommer alla till slut förvänta sig att du alltid ska göra det, säger han och fortsätter:

– Jag tror att behovet av att kunna koppla ned kommer att öka. Nu är det knappt legitimt att stänga av mobilen.

Per Naroskin, 52, som själv säger sig vara en mästare på "multi-tasking", ser ändå stora skillnader hos sina barn i användningen av den nya tekniken. Framtiden får utvisa om det kommer att förändra oss.

– Ni unga är ju den första generationen att växa upp med detta.

På torsdagen publiceras den tredje delen i artikelserien, en krönika av Nyheter24:s reporter Matilda Andersson som kopplade ner i en vecka.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.