KV har valt leverantörer som kom med högre anbud och har mindre erfarenhet än andra leverantörer.
1 av 2
KV har valt leverantörer som kom med högre anbud och har mindre erfarenhet än andra leverantörer. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Riksrevisionen ser brister i alla större upphandlingar Kriminalvården gjort mellan 2008 och 2011.
2 av 2
Riksrevisionen ser brister i alla större upphandlingar Kriminalvården gjort mellan 2008 och 2011. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Kriminalvården kritiseras för att inte ha följt lagen

Kriminalvården har gjort upphandlingar för 5,7 miljarder kronor utan att följa lagen om offentliga upphandlingar. Nu får man hård kritik av Riksrevisionen.


Tidigare kritik mot Kriminalvården

Riksrevisionen utför årligen en granskning av Kriminalvården (KV) efter att KV upprepade gånger har misskött sina upphandlingar. Redan 2006 och 2007 kritiserades man av Riksrevisionen för upphandlingar av byggjobb. Och sedan 2010 utreder Riksenheten mot korruption om Kriminalvårdens tidigare fastighetschef gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

 Utredningen har hela tiden försenats när nya märkliga affärer avslöjats. Och nu riktar Riksrevisionen alltså ytterligare hård kritik mot Kriminalvården.

Källa: Publikt.se

Riksrevisionen har under perioden januari 2008 till 1 juni 2011 utfört en omfattande granskning av Kriminalvården. I dag presenterades resultatet och Riksrevisionen ser stora brister i alla större upphandlingar som Kriminalvården utfört mellan 2008 och 2011. Granskningen visar att Kriminalvården felaktigt har upphandlat för 5,7 miljarder kronor, det skriver Publikt.se

Både prisjämförelser och motiveringar till varför leverantörerna valts saknas i Kriminalvårdens miljardstora upphandlingar. Något som fått Riksrevisionen att rikta massiv kritik mot Kriminalvården.

Vid en del av upphandlingarna har Kriminalvården valt leverantörer som kom med högre anbud och hade mindre erfarenhet än andra leverantörer. Kriminalvården har inte kunnat svara på varför just dessa leverantörer valts. Det är fortfarande oklart hur mycket extrapengar Kriminalvården fått betala för att inte ha följt lagen om offentlig upphandling.

–  Men visst är det här mycket allvarligt. Vi är inte de som rättsligt prövar det här. Vår uppgift är att lyfta fram områden där det finns risk att man agerat så att det kostar skattebetalarna stora pengar, säger den ansvarige revisorn Kent Gustafsson till Publikt.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!