För en kvinna visade de två första ultraljudsundersökningarna att hon fått missfall - men på de tredje syntes hennes barn som hon sedermera födde.
1 av 2
För en kvinna visade de två första ultraljudsundersökningarna att hon fått missfall - men på de tredje syntes hennes barn som hon sedermera födde. - Foto: Ng Han Guan / AP / SCANPIX
Flera gravida kvinnor har vid ultraljud fått fel besked av läkare och därmed fått rådet att göra abort - fast barnet varit vid liv. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Flera gravida kvinnor har vid ultraljud fått fel besked av läkare och därmed fått rådet att göra abort - fast barnet varit vid liv. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Tore Meek / Scanpix

Gravida fick felaktiga besked om missfall

Flera kvinnor har fått beskedet att deras barn inte lever och därmed gjort abort. Men beskeden har i flera fall varit felaktiga.


Aborter i Sverige

Mellan 35 000 och 40 000 aborter genomförs varje år i Sverige. De flesta görs bland kvinnor i åldrarna 20-24 år, följt av åldersgruppen 25-29.

Enligt Socialstyrelsens siffror minskar dock tonårsaborter (19 år och yngre) något för varje år som går.

SVERIGE. Läkare som dragit helt fel slutsats vid ultraljud har visat sig vara vanligt förekommande.

Kate Wahlgren fick först beskedet att hon fått ett missfall som inte kommit ut, sen att hon skulle sätta igång missfallet med abortmedicin och slutligen syntes ändå hjärtslag på ultraljudet men då fick hon rådet att fortsätta aborten eftersom barnet kunde bli missbildat av medicinen.

– Jag kände mig lurad, jag kände mig väldigt lurad, säger hon till Sveriges Radio.

"Många olyckliga omständigheter"

I en granskning som SR gjorde 2009 hittades 24 liknande misstag, men det slutar inte där. Nu har programmet Kaliber hittade ytterligare sex fall.

På Centralsjukhuset i Karlstad i januari fick en kvinna beskedet att barnet i hennes mage var dött, men nästa gång visade det sig att barnet levde.

– Jag kan bara säga att det var många olyckliga omständigheter som samverkade på detta sättet, säger Pontus Bjerre, läkarchef på sjukhuset till SR.

Kate Wahlgren behöll sitt barn, som nu är en sju månader gammal och helt frisk flicka.

/
Fel
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!