Imanen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.
1 av 3
Imanen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. - Foto: Anders Annerfalk/Scanpix
Polisen hittade en väska med ett handeldvapen som man misstänker användes i skjutningen.
2 av 3
Polisen hittade en väska med ett handeldvapen som man misstänker användes i skjutningen. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA/SCANPIX
58-årige Obidkhon Sobitkhony vårdas här på universitetssjukhuset i Umeå
3 av 3
58-årige Obidkhon Sobitkhony vårdas här på universitetssjukhuset i Umeå - Foto: Erik Svensson/Scanpix

Imam sköts på väg till moskén i Strömsund

58-årige Obidkhon Sobitkhony hittades i en trappuppgång skjuten i huvudet.


Vårdas på sjukhus

Efter attacken flögs Imanen till sjukhuset i Östersund med Ambulanshelikopter. Kort därefter fördes han till Universitetssjukhuset i Umeå där han nu vårdas för sina skador.

De anhöriga vakade vid hans sida under torsdagen men 58-årige Obidkhon Sobitkhonys tillstånd är fortfarande oklart. Hans närstående visste inte heller hur mannen mådde efter attacken.

STRÖMSUND. En muslimsk imam sköts i huvudet av en okänd gärningsman vid 13.40-tiden på torsdagen. Polisen kallades till en adress mitt i centrala Strömsund där imamen Obidkhon Sobitkhony, 58, hittades svårt skadad i en trappuppgång. 58-åringen vårdas just nu på Universitetssjukhuset i Umeå och hans tillstånd är fortfarande oklart.

– Han var på väg till moskén, säger en anhörig till Aftonbladet.

Internationellt efterlyst av Interpool

58-åringen, som hette Obidin Nazarov tidigare, kom som flykting till Sverige 2006 från hemlandet Uzbekistan. Där var han en högt uppsatt religiös ledare och regimkritiker.

I februari 1999 efterlystes han internationellt av Interpol efter att myndigheterna i landet hade utfärdat en arresteringsorder med misstankar om vapenbrott och terrorism.

Men 58-åringen svor sig fri från anklagelserna och Interpols efterlysning är sedan en tid borttagen.

Muslimer förföljdes och regeringen grep, kidnappade och torterade muslimer. Anklagelserna är falska, påhittade av regeringen, sa Obidkhon Sobitkhony i en intervju med Aftonbladet 2007.

Anhöriga tror hemlig polis bakom skottlossningen

Därför tror personer i hans närhet att mordförsöket kan vara kopplat till att han tidigare varit regimkritiker.

– Det kan vara så att det är den uzbekiska säkerhetspolisen som ligger bakom, säger en person i hans närhet, till Aftonbladet.

Polisen vill dock inte kommentera något om motivbilden men man rubricerar brottet som försök till mord. I anslutning till brottsplatsen hittades en väska med ett handeldvapen som man misstänker användes i skjutningen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!