Det saknas redovisning i journalen om bältesläggning på en patient.
1 av 2
Det saknas redovisning i journalen om bältesläggning på en patient. - Foto: Ulf Palm/AP/Scanpix
En utredning ska påbörjas på rättspsykiatriska kliniken i Örebro.
2 av 2
En utredning ska påbörjas på rättspsykiatriska kliniken i Örebro. - Foto: Björn Larsson Ask/AP/Scanpix

JO utreder bältesläggning på rättspsyk

Vid en inspektion av rättpsykiatriska kliniken i Örebro upptäcktes oklarheter kring en bältesläggning på en patient. Händelsen ska nu utredas i ett särskilt ärende.


Om bältesläggning

En patient får kortvarigt spännas fast med bälte eller liknande anordning om det finns en omedelbar fara för att patienten allvarligt skadar sig själv eller någon annan. Vårdpersonal ska vara närvarande under den tid patienten hålls fastspänd.

Chefsöverläkaren beslutar om fastspänning. Uppgiften får delegeras till erfaren läkare med specialistkompetens

ÖREBRO. Vad som skedde under en bältningsläggning på rättpsykiatriska kliniken i Örebro är ytterst oklart. Enligt justitieombudsmannen framgår det inte i journalen om vad som skedde under bältningsläggningen och hur länge patienten var fastspänd.

I journalen står det bland annat att patienten frivilligt gick med på tvångsåtgärderna. Något som JO menar är felaktigt då en patient inte kan samtycka till en tvångsåtgärd.

I journalen saknas bland annat redovisning om beslut och de skäl som fattades i samband med bältesläggningen. Det framgår inte heller om personal varit närvarande under bältesläggningen. Händelsen ska nu utredas i ett särskilt ärende.

JO
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!