50 elever blir mobbade i skolan. För 13 000 av dem slutar mobbningen aldrig att upphöra.
1 av 8
50 elever blir mobbade i skolan. För 13 000 av dem slutar mobbningen aldrig att upphöra. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Antalet mobbad i skolan är oförändrar och ligger på ungefär samma nivå sedan 1993.
2 av 8
Antalet mobbad i skolan är oförändrar och ligger på ungefär samma nivå sedan 1993.
Enligt BRIS uppger barnen att de i första hand blir de hånade och förödmjukade. I andra uteslutna och isolerade av sina klasskamrater. I tredje snackas det skit bakom ryggen och i fjärde hand berättar barnen om hur de blir slagna och hotade.
3 av 8
Enligt BRIS uppger barnen att de i första hand blir de hånade och förödmjukade. I andra uteslutna och isolerade av sina klasskamrater. I tredje snackas det skit bakom ryggen och i fjärde hand berättar barnen om hur de blir slagna och hotade. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Skolministerns skärpta skollagsstiftning har inte gjort att färre elever utsetts för mobbning.
4 av 8
Skolministerns skärpta skollagsstiftning har inte gjort att färre elever utsetts för mobbning. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Jan Björklund har dock hävdat att "det är bättre i dag än förr".
5 av 8
Jan Björklund har dock hävdat att "det är bättre i dag än förr". - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Rädda barnen menar att det inte tar 10-15 år innan man kan se resultat av Björklunds politik. Vissa skolor har nämligen ingen mobbning alls. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
6 av 8
Rädda barnen menar att det inte tar 10-15 år innan man kan se resultat av Björklunds politik. Vissa skolor har nämligen ingen mobbning alls. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
BRIS menar att man nu måste satsa mer på sånt som skapar god stämning i skolan, då det är det som kallas förebyggande arbete när det gäller mobbning.
7 av 8
BRIS menar att man nu måste satsa mer på sånt som skapar god stämning i skolan, då det är det som kallas förebyggande arbete när det gäller mobbning. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Sara Damber, grundare av organisationen Friends som arbetar mot mobbning i över 600 skolor i Sverige.
8 av 8
Sara Damber, grundare av organisationen Friends som arbetar mot mobbning i över 600 skolor i Sverige. - Foto: GUNNAR LUNDMARK / SvD / SCANPIX

Alliansens skolpolitik påverkar inte mobbningsstatistiken

NYHETER24 GRANSKAR DEL 2. "Det är bättre i dag än förr i skolan." Citatet kommer från utbildningsminister Jan Björklund 2010 i en debatt om mobbning. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 ställde frågan till BRIS, Rädda barnen, Friends och skolverkets experter för att reda ut om Björklunds skolpolitik fått effekt.


Från "flumskola" till "bildningsskola"

Inför valet 2006 lovade nuvarande utbildningsministern Jan Björklund flera förändringar inom skolan för att råda bot på "flumkulturen" som han menade skapats i Sverige.

Disciplin och ordning och reda blev standardorden. Tidigare betyg, tidigare nationella prov och skolk inskrivet i betyget några av de föreslagna åtgärderna.

Nu har det gått nästan sex år sedan regeringsskiftet 2006 men även Björklunds nya bildningsskola får kritik. Är problemen med den svenska skolan djupare rotat än politiska reformer? Eller är det just politiken som är problemet, oavsett vem som står för den?

Nyheter24 granskar den svenska skolan för att försöka hitta svaren och tankarna bakom de beslut som dagligen påverkar barn, ungdomar, föräldrar och lärare.

Här kan du läsa del 1 i Nyheter24:s granskning av skolan.

Statistiken från skolverket

I Skolverkets rapport "Attityder till skolan" (pdf-filer) har man sedan 1993 ställt ett antal frågor till elever, lärare, och föräldrar om mobbningen. I rapporten från 1997 varnar man om "Klimatet hårdnar och problem med våld, mobbning och rasism ökar. Det visar den senaste skolbildsundersökningen." Hela sex procent svarar då att de inte instämmer i att det för det mesta är lugnt och tryggt i skolan.

År 2000 instämmer 14 procent av eleverna i att mobbning är ett stort problem på skolan.

Till rapporten från 2003 är det fortfarande många elever som känner sig mobbade eller trakasserade av andra elever i skolan. Även om andelen minskat något, från fyra procent år 2000 till 3 procent 2003.

I Rapporten från 2006 skriver skolverket: "3 procent av eleverna i årskurs 7–9 och i gymnasieskolan upplever sig mobbade eller trakasserade av andra elever. Andelen är oförändrad sedan 1997. "

I 2009 års rapport skriver man att mobbning är vanligare i årskurs 7–9 där 6 procent av eleverna känner sig mobbade eller trakasserade av andra elever jämfört med 2 procent i gymnasieskolan.

SVERIGE. I dag går 50 000 elever till skolan med en klump i magen. I första hand blir de hånade och förödmjukade. I andra uteslutna och isolerade av sina klasskamrater. I tredje snackas det skit bakom ryggen och i fjärde hand berättar barnen om hur de blir slagna och hotade. Det hävdar BRIS som sett en dramatisk ökning av mobbning i sina kontakter med utsatta barn.

– Vi var väldigt förvånade när vi sammanställde statistiken till 2011. Vi hade inte väntat oss en 25 procentig ökning sedan 2010, säger Karin Johansson, utredare och psykolog på BRIS (Barnens rätt i samhället), till Nyheter24.

"13 000 barn mobbas varje dag"

För de flesta upphör mobbningen efter ett tag. Men för 13 000 barn är det en vardag som aldrig tar slut. När Alliansen gick till val 2006 var det Folkpartiets Jan Björklund som var hårdast i sin kritik och hävdade att den dåvarande S-regeringen hade drivit en "flumskola". Året efter valet påstod utbildningsministern att Sverige tidigare har varit ett U-land "när det gäller mobbningsbekämpningen ur ett nordeuropeiskt perspektiv."

I samband med uttalandet släppte de nyheten att man nu satsar 40 miljoner kronor på att hitta metoder mot mobbning. Då finns anledning att komma tillbaka till citatet i TV4 Nyhetsmorgon där Björklund sa, apropå mobbningen, att "det är bättre i dag än förr i skolan". Enligt Skolverkets egna mätningar stämmer det nämligen inte.

– Skolverket har undersökt och ställt frågor sedan 1993 om mobbning och inget har förändras. Den ligger på samma nivå, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på skolverket, till Nyheter24.

Ljuger Jan Björklund när han säger att det är bättre i dag än förr i skolan?

– Jag drar inga sådana slutsatser. Det får du göra. Jag kan bara säga vad Skolverkets återkommande undersökningar visar.

Under Jan Björklunds tid som skolminister har man enligt Friends, som jobbar mot mobbning på över 600 skolor runt om i landet, skärpt lagstifningen ytterligare.

– Barns rättigheter i skolan har stärkts rejält sedan 2006. Då infördes Barn- och elevskyddslagen samt inrättandet av Barn- och elevombudet. Dessa milstolpar för barns rätt till en trygg skola infördes 1 april 2006, då S fortfarande satt i regeringen. 2009 kom ytterligare en förändring av Skollagen och nu senast 2010 kom ytterligare en skärpning av skollagen där det blir tydligare krav på skolans ansvar, säger Carolina Engström, kvalité- och utevcklingsansvarig på Friends, till Nyheter24.

Lärarstudenterna lär sig inte hantera mobbning

Men enligt Friends borde man i stället satsa mer på lärarutbildningarna och göra utbildning om mobbning obligatoriskt för studenterna.

– Det är fortfarande inte obligatoriskt på lärarutbildningarna att gå kurser där man lär sig hur man jobbar mot mobbning. I december när vi ringde runt till universiteten och högskolorna visade det sig att ingen har obligatoriska kurser. Man har bara valbara kurser med ett fåtal platser, säger Carolina Engström.

På BRIS tycker man att det har varit ett för stort fokus på kunskapsinlärning från politikernas sida medan det saknas förståelse för att man också måste ha fokus på sociala aspekter.

– Eleverna måste må bra och för det krävs ett gott socialt klimat. Och det måste skolan bygga upp. Man måste satsa mer på sånt som skapar god stämning, det är det som kallas förebyggande arbete när det gäller mobbning, säger Karin Johansson på BRIS, till Nyheter24.

Inte färre som mobbas med skärpt lagstiftning

På Rädda Barnen håller man med om att skollagen blivit skarpare. Men man upplever inte att det är färre eller fler som mobbas. Det tycker också att det är bra att regeringen har gett Skolverket i uppdrag att sprida ”lyckade metoder mot mobbning & kränkande behandling” utifrån rapporten ”på tal om mobbning och det som görs”.

– Detta kommer att göras via universitetskurser för skolpersonal vid 14 lärosäten runt om i landet. Detta är ett bra initiativ tycker vi, säger Henrik Dahl, skolexpert på Rädda Barnen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Om man tittar på problemet i dag så känns det underfinansierat. Det är huvudmannen som har ansvaret, kommunen, men de har inte den kapaciteten i dag. Vilka resurser har huvudmännen? Det är där man måste jobba. Rädda barnen upplever att det underfinansierat.

"Bara toppen av ett isberg"

Samtidigt som Rädda barnen, BRIS och Friends förhåller sig till siffran om att 50 000 barn mobbas varje dag vill de poängtera att problemet med mobbning är större än så.  De hävdar samtliga att det också finns skolor där det inte finns någon mobbning alls. Därmed går de emot det Jan Björklund hävdar när han säger: "att reformera utbildningspolitiken är som att vända en oljetanker. Det tar tid innan hela skeppet har vänt." i Svenska dagbladet.

– När vi tittar på det här problemet ser vi att det finns skolor som kan bli tryggare platser. Där har man jobbat med värderingar och attityd men då har man gjort det med engagerade rektorer som fått med personalen på hela skolan. Men jag vet inte att det ska ta 10-15 år innan man ser resultat, säger Henrik Dahl, på Rädda barnen, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

2 timmar sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.