I stället handlar det om prins Daniel har kommit in i kungafamiljen.
1 av 3
I stället handlar det om prins Daniel har kommit in i kungafamiljen. - Foto: Pontus Lundahl/AP/Scanpix
Kostnaden för prinsessan Estelle finns dock inte med i de nya beräkningarna.
2 av 3
Kostnaden för prinsessan Estelle finns dock inte med i de nya beräkningarna.
Kungen kräver 12 miljoner kronor mer för åren 2013-2015.
3 av 3
Kungen kräver 12 miljoner kronor mer för åren 2013-2015. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Nu har kungen budgeterat klart - kräver 398 miljoner på tre år

Men hovet kräver inga extrapengar för Prinsessan Estelle.


Kungahuset aktivare på Facebook

Enligt hovet ska extrapengarna också gå till både apanage samt till slottsstaten som bland annat driver slotten. Kungen anser också att pengarna ska räknas upp enligt konsumentprisindex.

De menar även att kraven på säkerhet medför ökade kostnader. Nya satsningar som att ha en aktivare hemsida och att finnas på sociala medier som Facebook kostar också extra. Kungafamiljen hade sammanlagt 665 officiella åtaganden förra året. Det handlar bland annat om statsbesök, middagar och fester.

STOCKHOLM. När nyheten om kronprinsessan Victorias graviditet annonserades ut av hovet i augusti förra året stod det klart att de inte lämnat in en förfrågning om höjt apanage. Med tanke på att ett barn i genomsnitt kostar 1,2 miljoner kronor fram till den dagen barnet fyllt 18 år, vilket är ungefär 800 000 kronor mer än barnbidraget, började det spekuleras i om att hovet skulle ansöka om mer pengar.

– Jag har inte sett någonting om det, nej inte alls. De hade inte skrivit någonting om det i budgeten, sa Lena Westin på regeringskansliet till Nyheter24 då.

Kungen kräver 12 miljoner extra

Men nu verkar det som att kungen budgeterat färdigt. För de kommande tre åren kräver han en rejäl ökning på nästan 12 miljoner kronor. Mellan åren 2013-2015 handlar det om hela 398 miljoner.

– Tidigare var Kronprinsessan ensam, nu är de två. Då växer antalet förfrågningar och antalet arrangemang, säger överintendent Jan Lindman, till Aftonbladet.

I budgetunderlaget till regeringen skriver man bland annat:

"Kronprinsessans hovstat som ansvarar för Kronprinsessparets verksamhet och officiella program har under året förstärkts ytterligare för att kunna sköta och utveckla den utökade verksamheten."

Inget extrapengar för Estelle

Det handlar bland annat om att prins Daniel har kommit in i kungafamiljen. Men än så länge krävs det inga extra anslag för den kungliga familjens senaste tillskott - prinsessan Estelle:

– Nej, det ser vi inte just nu, säger Jan Lindman, till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.