Uppradade saudiska soldater. Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien, avslöjar Ekot på tisdagen.
1 av 4
Uppradade saudiska soldater. Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien, avslöjar Ekot på tisdagen. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken.
2 av 4
Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
3 av 4
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Leni Björklund (S), var försvarsminister när samarbetsavtalet undertecknades. Här ses hon tillsammans med Håkan Juholt i januari 2006.
4 av 4
Leni Björklund (S), var försvarsminister när samarbetsavtalet undertecknades. Här ses hon tillsammans med Håkan Juholt i januari 2006. - Foto: ULF PALM / SCANPIX

Sverige hjälper Saudiarabien att bygga vapenfabrik

Hemliga dokument avslöjar planer som funnits sedan 2007 på att hjälpa den brutala diktaturen att i första hand bygga en missilfabrik i öknen.


Tidslinje

November 2005: Ett militärt samarbetsavtal undertecknas med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraternas agerande KU-anmäldes då av Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Allan Widman.

Juli 2007: Efter två saudiska besök tidigare under året lämnar FOI ett anbud på en förstudie om hur fabriken ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag.

Mars 2008: Oro på regeringskansliet sedan Saudiarabiens prins Khaled skickat ett brev och klagat på att fabriken drar ut på tiden. På försvarsdepartementet diskuterar man hur man kan "reparera situationen i Saudiarabien".

Januari 2009: Ett "FOI-bolag" bildas med namnet Swedish Security Technology and Innovation, SSTI. På pappret är det fristående men har tydliga kopplingar till FOI. Detta görs för att saudierna vill att FOI ska leda arbetet men för att regeringen samtidigt inte vill att myndigheten ska vara inblandad på pappret.

Maj 2010: Medarbetaren på FOI som driver SSTI lämnar myndigheten och lösningen med SSTI överges.

Februari 2012: Förhandlingar pågår fortfarande. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök av FOI-experter till Saudiarabien.

Hela tidslinjen och tillhörande dokument finns på Sveriges Radios hemsida.

STOCKHOLM. Sverige har sedan flera år tillbaka planerat att hjälpa Saudiarabien med att bygga en missilfabrik i öknen i landet.

Den svenska myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har arbetat med detta under projektnamnet Simoom som hittills hållits hemligt.

Nu kan Sveriges Radios Ekot avslöja det ingående samarbetet med Saudiarabien, något som är helt unikt i sitt slag. I interna regeringsdokument som Ekot tagit del av står det till och med att "projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet".

Avtalet som ligger till grund för samarbetet skrevs under redan 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. I det fastställs möjligheten och uppmaningen till respektive land att hjälpa till och bygga upp varandras militära industri.

"Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansattning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land", står det i dokumentet som undertecknats av dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) och Saudiarabiens kronprins, förste vice premiärminister, förrsvarsminister och generalinspektör Sultan Bin Abdulaziz.

FOI skulle leda arbetet

Enligt Ekot dröjer det dock till 2007 innan själva Simoomprojektet inleds och ett avtal sluts om en så kallad förstudie. I handlingarna står det klart och tydligt att Totalförsvarets forskningsinstitut ska leda arbetet.

FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind vill överhuvudtaget inte kännas vid projektet, även när reportrarna visar upp de hemligstämplade dokumenten.

Ekots reporter: Har ni haft något projekt som hetat Simoom-projektet med Saudiarabien?

– Svaret är nej.

Är det sant?

– Men alltså, hör du inte vad jag säger?

Dick Sträng, som tidigare var generaldirektörens närmaste man, bekräftar dock att uppgifterna stämmer och att regeringen ska ha haft full kännedom om planerna med Saudiarabien.

Saudiarabien använde sina vapen till exempel för att komma regimen i Bahrain "till undsättning" och slå ned de storskaliga protesterna för mänskliga rättigheter i önationen för lite drygt ett år sedan.

Lyssna på Ekots inslag:

Lyssna: Hemlig vapenfabrik planeras i Saudiarabien

/
FOI
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.