Den 38-årige pappan nekar till alla anklagelser om tortyr.
1 av 4
Den 38-årige pappan nekar till alla anklagelser om tortyr. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Försvarsadvokaten Jan Elgmark lägger även skulden på styvmamman.
2 av 4
Försvarsadvokaten Jan Elgmark lägger även skulden på styvmamman. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Advokaten hävdar även att hans klient har varit mån om sin dotter.
3 av 4
Advokaten hävdar även att hans klient har varit mån om sin dotter. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Rättegången inleddees i måndags och bevakades av ett stort medieuppbåd.
4 av 4
Rättegången inleddees i måndags och bevakades av ett stort medieuppbåd. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX

Advokaten om pappans häxtortyr: "Har varit mån om sin dotter"

Försvarsadvokaten hävdar attt hans klient är oskyldig och lägger skulden på styvmamman.


Detta har hänt

Den i dag 14-åriga dottern brändes, enligt åtalet, med heta knivar, slogs, svältes och hotades av flickans pappa, styvmor och två pastorer. Flickans styvmamma, ska ha varit drivande i misshandeln av flickan och åtalas bland annat för olaga hot och grov misshandel.

Hon är också den som tagit initiativet till andeutdrivningen och de våldsamma besöken hos de kristna pastorerna. När rättegången inleddes i måndags medgav pappan att han vid ett tillfälle klippt av dotterns hår. Men även att andra personer gjort "vissa saker" mot dottern.

Den 16 mars är sista rättegångsdagen.

BORÅS. Den 38-årige pappan nekar till alla anklagelser om att han tillsammans med styvmamman ska ha torterat sin då 12-åriga dotter då de trodde hon var en häxa.

På onsdagen fortsätter rättegången, som inleddes i måndags, där pappans försvarsadvokat kommer att hålla sin sakframställan. Enligt advokaten är åtalet svagt på flera punkter och anklagelserna mot hans klient direkt felaktiga.

– Jag kommer trycka på att det finns väldigt mycket under den delen som finns inför stängda dörrar som visar om hur mån han är om sin dotter. Jag kommer även trycka på att i det material där det inte är stängda dörrar finns saker som motsäger åklagarens uppgifter, säger Jan Elgmark, försvarsadvokat, till Nyheter24.

Dottern utsattes för extrem tortyr

Pappan och stymamman ska ha under ett års tid utsatt dottern för extrem tortyr. Svält, misshandel och psykisk nedbrytning tillhörde vardagen då föräldrarna påstod att hon var en häxa och ville fördriva demonerna.

– Åklagaren säger att hon är undernärd men hon ligger bara lite under normalt BMI (Body mass index). Hon hade ett för högt innan och det visar på att hon inte är undernärd, säger Jan Elgmark.

Lägger skulden på styvmamman

Vid ett tillfälle ska dottern även ha bränts med en kniv. Men enligt Jan Elgmark kan läkare inte säga exakt hur brännskadan har uppkommit. Försvarsadvokaten menar också att det är stymamman som har orskat dottern mest skada.

– Styvmamman behandlar flickan på ett annat sätt när pappan är hemma. Gör man en totalbedömning så ser man att pappans del är mycket ringa.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.