Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken.
1 av 4
Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
2 av 4
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Leni Björklund (S), var försvarsminister när samarbetsavtalet undertecknades. Här ses hon tillsammans med Håkan Juholt i januari 2006.
3 av 4
Leni Björklund (S), var försvarsminister när samarbetsavtalet undertecknades. Här ses hon tillsammans med Håkan Juholt i januari 2006. - Foto: ULF PALM / SCANPIX
4 av 4
- Foto: Faksimil från SVT

Trots Reinfeldts påstående - Exportkontrollrådet svär sig fria

Statsministern talade om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien. Men Exportkontrollrådet har inte haft något med affären att göra.


Tidslinje

November 2005: Ett militärt samarbetsavtal undertecknas med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraternas agerande KU-anmäldes då av Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Allan Widman.

Juli 2007: Efter två saudiska besök tidigare under året lämnar FOI ett anbud på en förstudie om hur fabriken ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag.

Mars 2008: Oro på regeringskansliet sedan Saudiarabiens prins Khaled skickat ett brev och klagat på att fabriken drar ut på tiden. På försvarsdepartementet diskuterar man hur man kan "reparera situationen i Saudiarabien".

Januari 2009: Ett "FOI-bolag" bildas med namnet Swedish Security Technology and Innovation, SSTI. På pappret är det fristående men har tydliga kopplingar till FOI. Detta görs för att saudierna vill att FOI ska leda arbetet men för att regeringen samtidigt inte vill att myndigheten ska vara inblandad på pappret.

Maj 2010: Medarbetaren på FOI som driver SSTI lämnar myndigheten och lösningen med SSTI överges.

Februari 2012: Förhandlingar pågår fortfarande. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök av FOI-experter till Saudiarabien.

Hela tidslinjen och tillhörande dokument finns på Sveriges Radios hemsida.

STOCKHOLM. Efter avslöjandet om de svenska, hemliga planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien ställdes statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till svars.

På tisdagsmorgonens presskonferens fick han två gånger frågan om hur insynen varit i affärer likt denna.

– Vi har utverkat ett system när det gäller allt som handlar om exportnäringen på det här området som bygger på parlamentarisk insyn så att vi på olika sätt ska kunna kontrollera och se till att reglerna efterlevs, sa Reinfeldt.

Strax därpå återkom frågan från en annan reporter på plats.

Är det parlamentarisk insyn i den här typen av affärer?

Det finns ju parlamentariska insynsråd som vi har utverkat och som det varit en bred enighet kring hur de ska se ut, svarade statsministern då.

Enligt riksdagen finns det bara ett insynsråd i dessa frågor - Exportkontrollrådet. Men de har inte haft något med denna fråga att göra.

– Exportkontrollrådet har över huvud taget inte haft något att göra med detta. Det är regeringen som slutit en MOU, ett samarbetsavtal med Saudiarabien. Vår uppgift är att ge tillstånd till svenska företag att exportera exempelvis vapen till andra länder, säger ledamoten Lars Johansson (S), till Nyheter24 och fortsätter:

– Den här frågan hör inte hemma hos oss utan det är regeringen som är ansvarig.

Frågorna från morgondagens presskonferens till statsminister Reinfeldt kvarstår därmed och statsministern tycks ha gett en felaktig uppgift när han sa att det finns parlamentarisk insyn i affären.

Exportkontrollrådet, som är råd till ISP, har tidigare accepterat export av till exempel övervakningssystem till Saudiarabien.

– Men vi har varit restriktiva vad gäller vapenexport. Vi har till exempel sagt nej flera gånger när företag velat exportera handeldvapen, missiler och annat, säger Lars Johansson.

/
FOI
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!