Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA).
1 av 6
Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA). - Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony.
2 av 6
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono.
3 av 6
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Filmskaparna vill att hela världen ska vakna upp till en röd vägg med budskapet att stoppa Kony.
4 av 6
Filmskaparna vill att hela världen ska vakna upp till en röd vägg med budskapet att stoppa Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen Kony 2012.
5 av 6
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen Kony 2012. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på.
6 av 6
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube

Polisen om succéfilmens affischkampanj: "Kony vem?"

Den 20 april startar operation "cover the night" för att göra gerillaledaren Joseph Kony världsberömd. Men i Sverige har polisen inte koll på den olagliga affischeringen.


Stad för stad

I skrivande stund har 2 411 personer tackat ja till inbjudan om att delta i "Cover the night" Malmö.

I Göteborg är man i nuläget 16 103 personer. Och i Stockholm där 102 882 personer har bjudits in till eventet har 10 630 meddelat att de kommer.

Samtidigt planeras det även event i Borås, Jönköping, Sundsvall och Borlänge. Här kan du läsa hela listan på alla städer i hela världen som kommer delta i "Cover the night".

SVERIGE. Den 20 april kommer Stockholm, Göteborg och Malmö täckas av Kony-affischer under parollen "cover the night" och med budskapet att "stoppa Kony".

Närmare 30 000 personer, på tre olika facebook-events, har meddelat att de vill vara med i den olagliga affischeringskampanjen - med målet att göra gerillaledaren Joseph Kony känd för världen och i slutändan få honom arresterad.

Men trots att filmen gjort succé och att den har varit ett av de hetaste samtalasämnena den senaste veckan har polisen inte koll på vare sig filmen eller vad som kommer hända.

– Våra planerare känner inte till detta och vi har inte gjort något åt det. Men man får inte affischera. Ser vi det så försöker vi fånga in de som sätter upp affischerna, säger Anders Lindell, presstalesman Malmöpolisen, till Nyheter24.

"Det här hade jag ingen aning om"

Av ett tiotal poliser i Sveriges tre största städer, som Nyheter24 har pratat med, är det bara en som sett Invisible Childrens film "Kony 2012". För de ansvariga poliserna i Göteborg är det en nyhet att 16 000 medborgare planerar att täcka hela innerstan med bilder på gerillaledaren.

– Nej, det här hade jag ingen aning om. Jag får kolla upp det och återkomma, säger Fredrik Dahlgren, på dialogpolisen i Göteborg, till Nyheter24.

Några timmar senare har Fredrik Dahlgren gjort sin research och varit inne på facebookeventet. Han har dock inte hunnit se filmen.

– Vi kommer inte planera något extra för det här nu utan den ordinarie tjänstgöringen kommer att få ta hand om det. Men vi kommer följa det här hela vägen fram tills det är dags, säger han till Nyheter24.

"Förväntar sig att några tusen kommer"

Flera av poliserna i Stockholm som Nyheter24 har pratat har inte heller sett filmen. Inte förrän polisen hänvisar till den operativa planeringsavdelningen i City får vi prata med en polis som känner till Kony 2012.

– De har sökt för att ha en allmän sammankomst och den kan vi inte göra så mycket åt. Sedan om de har andra idéer vet vi inte, säger Claes Göran Wåhlin, operativ planerare, till Nyheter24 och fortsätter:

– Några tusen har de förväntat sig att komma.

Polisen tveksam till uppslutningen

Stockholmspolisens underrättelsetjänst kommer enligt Wåhlin att hålla reda på om det planeras något mer än en sammankomst. Samtidigt hävdar han att han inte heller är så orolig att det ska komma så många som 10 000 personer som i dagsläget anmält sitt intresse.

– När det kommer till kritan med de här facebookeventen är det ibland bara en handfull som dyker upp. Det är väl inte riktigt troligt att de kommer 10 000, säger Claes Göran Wåhlin till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.