Tobias Billström ger inga besked om vård för de papperslösa.
1 av 2
Tobias Billström ger inga besked om vård för de papperslösa. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Miljöpartiets Maria Ferm säger att frågan ligger hos regeringen och att de själva vill gå vidare i frågan.
2 av 2
Miljöpartiets Maria Ferm säger att frågan ligger hos regeringen och att de själva vill gå vidare i frågan. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Papperslösa får inga besked om vård och skola

MP och regeringen långt ifrån överens i uppgörelser om asylsökande och invandrare.


Betat av okomplicerade frågor

Miljöpartiet och regeringen har kommit överrens i de mindre komplicerade frågorna som att låta statskontoret granska hur Migrationsverket utser de biträden som ska hjälpa asylsökande.

Myndigheten har också fått i uppdrag att gå igenom sin egen databas Lifos, som ger information om hur situationen är i de länder som asylsökande flyr ifrån.

SVERIGE. Regeringen och Miljöpartiet har ännu inte kommit överens om rätten till skolgång för barn till gömda och papperslösa. De har inte heller kommit något beslut i den kanske hetaste frågan - den om vård till papperslösa.

Redan förra året presenterade en statlig utredning förslag på området, men trots det har regeringen ännu inte gått vidare med den.

– Det är helt enkelt inom regeringen som den frågan ligger för tillfället. Miljöpartiet vill att vi ska gå vidare i frågan, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Sveriges Radio.

Men migrationsministern Tobias Billström (M) kan inte säga när regeringen kan gå vidare i frågan.

– Det här är en fråga som är under beredning i regeringskansliet och jag kan inte för närvarande säga ett exakt datum när det blir dags för oss att presentera ett förslag, säger Tobais Billström till Sveriges Radio.

Men Miljöpartiet och regeringen har även gjort vissa framsteg i sina uppgörelser om asylsökande och invandrare. De är till exempel eniga om att låta statskontoret granska hur Migrationsverket utser de biträden som ska hjälpa asylsökande.

– Det har hörts kritik om att det har förordnats biträden som inte har haft tillräcklig kompetens och kunskap, till exempel om migrationsprocessen, och det är såklart viktigt att se över hur det fungerar, säger Maria Ferm till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!